Ren Mat logo
Søk Siste nummer
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
Søk Siste nummer
Ren Mat logo
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
  • Reportasjer
  • Intervjuer
  • Råvarer
  • Helse
  • Dyrk selv
  • Meninger
  • Bokomtaler
  • Drikkeomtaler
Strandløk
Råvarer

Vill og herlig løk

Det er bare å hente dem ute i naturen, dra dem opp langs grøftekantene der de stort sett får stå i fred..

Tunge
Råvarer

Rekk meg tunga

Du får ikke gå fra bordet før du har spist opp var beskjeden. En stillingskrig utspilte seg på kjøkkenet i Åslia. Om jeg bare venter lenge nok blir det uspiselig, det må jo han også forstå, tenkte jeg mens jeg pirket med gaffelen i den grå sausen.

Korn
Reportasjer

Økologi under overflaten

På overflaten fremstilles økologisk landbruk som en jordbrukspraksis der det ikke benyttes kunstgjødsel og sprøytemidler kun fordi det ikke er bra for mennesker og miljø. Dette er imidlertid bare en logisk konsekvens av et verdivalg.

Fenalar Foto Nadin Martinuzzi
Råvarer

Det norske låret

Fenalår. Smak på ordet. Det gir gode assosiasjoner til høytid og bål, peis og leskende drikke. Fenalåret er urnorsk tradisjonsmat, et unikt produkt som bare vi lager.

Banner Vindruer 2
Reportasjer

Et eldgammelt næringsmiddel

Vin er et av de eldste bearbeidede næringsmidler vi kjenner, og som fortsatt i hovedtrekk produseres på samme måte som for 8000 år siden. Sannsynligvis ble vinen oppdaget ved at noen oppbevarte kar med druer langt utover den tiden de hadde tenkt.

Vindruer
Helse

Djevelens element

Svovel er en bestanddel i mange giftstoffer, både naturlige og syntetiske. Gjennom historien har svovel med sine egenskaper blitt kalt “djevelens element”, av vinprodusenter og mange andre.

Morten Bragdø
Intervjuer

Plantedoktoren

IKKE BRUK GJØDSEL! Morten Bragdø, omdiskutert gartner, snakker i store bokstaver. Kan det være så vanskelig da? Kompostjord, Lupin og Høne-Pøne sier jeg!

Korsvold Hvaler
Intervjuer

Den perfekte stormen

Skålvoll og Thorenfeldt var kjent for fashion og foto. Det spørs om de ikke er bedre kjent nå – for sine fantastiske råvarer.

Portrett Henrich 2
Intervjuer

Ikke noe juks

Heldigvis finnes det noen bønder for hvem mat ikke bare er målt i kilopris. Heinrich Jung driver kjøttproduksjon mest mulig på dyrenes premisser og grønnsaksproduskjon på naturens. Vi behøver ikke være rakettforskere for å skjønne at dette påvirker både smak og pris.

Økologisk vinmark
Råvarer

Rotete og sunn vinmark

Moderne vindyrking er preget av monokultur og høy avkastning. I vinmarker som er optimalisert for volumproduksjon kan man i beste fall høste opptil 40 tonn druer per hektar.

Korn Og Mel
Helse

Gluten-monsteret

Bør vi holde oss unna gluten, er det gluten vi blir syke av? Michael Specter er journalist og dekker vitenskap og helse for The New Yorker. Han har gjort sine egne undersøkelser når det gjelder disse spørsmålene i USA, og stusser over at det som ikke var et tema for bare noen år siden er blitt en folkesykdom.

Okse
Reportasjer

Verdens beste kjøtt?

Noen mener det. Kjøtt fra rasen Rubia Gallega er bedre enn kjøttet fra rasen Wagyu. Møt kokken José Gordón som har viet livet sitt til å få frem godt kjøtt.

Tilbake
Neste
Ren Mat logo
Utgis av
Økologisk Norge
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
Ren Mat
Grønlandsleiret 31, 0190 Oslo
Tel. Økologisk Norge: +47 24 12 41 00
info@renmat.no
www.renmat.no

Ansvarlig redaktør er
Kjersti P. Skar Staarvik
kjersti@renmat.no

Ren Mat er medlem av Fagpressen og arbeider etter Redaktørplakaten og Vær varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Vil du bli medlem i Økologisk Norge? Som medlem får du Ren Mat i postkassen hver sesong. Bli medlem her

Denne siden bruker cookies for å lagre informasjon på din PC.
Vi bruker cookies som anonymiserer dine brukerdata, så vi kan
optimalisere brukeropplevelsen. Se personvernerklæring.

I dette nummeret

Plast

Plast er overalt – i maten, vannet, luften og til og med klærne våre. Den beskytter og forlenger holdbarheten på maten, men skaper også store miljøproblemer. I Ren Mat 55 utforsker vi plastens dilemmaer: Hvordan påvirker den helsen vår? Finnes det gode alternativer? Og hva skjer om vi ikke tar grep?

Kjøp Ren Mat

RM 55 - Plast cover