Reportasjer Steinkoking Den mest grunnleggende måten å tilberede mat på er varmebehandling med åpen ild. Å kunne mestre ilden har sine fordeler.
Råvarer Einer seg til mye I Norge har vi gjort alt annet enn å gå rundt denne busken. Noen mener den har vært vår aller nyttigste plante.
Meninger Hvorfor jeg velger øko Økologisk mat vekker stadig mer positiv interesse, men blir også ofte gjenstand for kritikk.
Meninger De som velger vegetar I uminnelige tider har mennesker hatt et plantebasert kosthold. På tross av geografiske, kulturelle og religiøse forskjeller er motivasjonen ofte den samme; moral. To personer i kjøttglade Norge forteller hvorfor de valgte å bli vegetarianere.
Meninger Urbane bønder Urban dyrking er blitt et konsept i verden. Folk vil igjen dyrke mat der de bor, og i vår generasjon er dette et nytt fenomen. Motivene er ulike, men felles er stor kreativitet, mangfold og sosiale ringvirkninger.
Meninger Velstand og livskvalitet Der tradisjonell økonomi fokuserer på å konkurranseutsette flest mulige produkter og bransjer for å øke effektiviteten, retter økologisk økonomi seg mot å opprette møtesteder for samarbeid.
Råvarer Bør vi spise kjøtt? Ja, mener seniorforsker Sissel Hansen. Kjøtt kan være en del av et ressursvennlig kosthold i et land hvor det er lettere å dyrke gras enn korn. Men kjøttforbruket må være så lite at det kan produseres på lokale ressurser.
Reportasjer Verdens nordligste frukthage Noen går av med pensjon og hviler på sine laurbær. For Einar Skjetnemark var det annerledes. Han hadde en drøm om å anlegge verdens nordligste frukt- og bærgård.
Intervjuer Starten på et eventyr Det gikk et lite gisp gjennom miljøet da det ble kjent at Jon-Frede Engdahl hadde solgt en stor aksjepost i Kolonihagen til Reitan-gruppen. Til de med masse og billig mat!?! For å fremskaffe økologisk mat er det vel ikke alltid det enkleste som er det beste…
Råvarer Rot som river Vi er blitt ganske familiære med wasabi, men glemmer kan hende at vi selv kan dyrke en nesten like sint slektning, pepperroten, som har en like karakteristisk smak og de samme gode egenskapene.
Råvarer Fersk dill Noen av våre aller beste råvarer krever fersk krondill. Til ferskvannskreps og små sylteagurker er de helt uunværlige. Ofte er krondill vanskelig å skaffe frisk og fin når det gjelder. Så har du en hageflekk – prøv å dyrke den selv.
Råvarer Falsk og ekte kanel Barn skal ikke spise for mye kassiakanel, den falske, fordi den inneholder mye kumarin. Smaken på ekte kanel er dessuten mye bedre, så kjøp denne.