Reportasjer Logisk kjøtt Ser vi på beitedyr som en romantisk etterlevning fra et gammelt jordbruk? Det lyder både logisk og lurt å satse på disse dyrene som omdanner gress, lyng og tare, kvist, urter og blomster til mat for oss mennesker, samtidig som de rydder i norsk natur. Men det er kanskje ikke så enkelt?
Meninger Nye bønder Hva har en kunsthistoriker, en tidligere arbeidsledig, en it-konsulent, en politi og en bokhandler felles? I utgangspunktet ikke så mye, skulle man tro, men de deler en drøm – drømmen om en framtid i landbruket.
Råvarer Rabarbra Rabarbraplanten har en fascinerende fortid, en absolutt nåtid og kanskje en fremtid i din hage eller potte. Den var og er en ettertraktet plante til medisinsk bruk, en gammeldags prydplante, og en sunn og spesiell matplante, avlet frem med en særegen og pikant smak.
Reportasjer Geitøya i Oslofjorden Det er sommer, og rundt omkring på øya går geiter og tygger ned kratt og busker. De rydder for kommunen. For familien Haugen er geitene blitt et levebrød. Melken fra dem blir til ost, type fransk chèvre, som serveres på noen av landets beste restauranter.
Intervjuer Hederstittel budeie Pascale Baudonnel er den franske mademoisellen som immigrerte til Norge og revitaliserte de norske ostetradisjonene, men hvor ble det av henne?
Helse Sjampismelken Kefirmelk kalles ”the dairy champagne”. Melkesyrebakteriene produserer karbondioksid, kullsyre, som gjør at melken har en ørliten boblende konsistens. Venner du barna til et glass kefir om dagen gjør du dem en tjeneste!
Råvarer Skit fiske Havene tømmes for fisk i stor hastighet. Om bare noen tiår er det mer plast enn fisk i havet om vi ikke fatter alvoret. Les om fiskenes utfordringer, og hva slags sjømat vi bør velge.
Reportasjer Banken på Hadeland Hos familien Swärd dyrker de gamle potetsorter som er gått i glemmeboken, eller som egentlig aldri har eksistert. I hvert fall ikke registrert. Dette gjør de mest for moro skyld, gamle kornsorter er lidenskapen.
Råvarer Knoll med fordeler Vi bør innlemme jordskokk mer i kostholdet, jevnlig, men ikke for mye. Som grønnsak er den en gave til oss i nord. Men ennå har ingen helt forsket ferdig i hvilken grad denne lille roten kan brukes for helsa, som dyrefôr eller kanskje til biobrensel?
Råvarer Smaksbomber Norske jordbær er i en særklasse. De smaker bedre enn jordbær fra andre land og vi fryder oss når jordbærsesongen er i gang. Men hvorfor har disse vidunderlige bærene en bismak?
Råvarer Olivenolje offer for matsvindel Vi liker dårlig når noen tukler med matvarene våre. Olivenolje er et slikt produkt der lav pris gjør det vanskelig å tro at vi får det vi kjøper. Antagelig gjør vi heller ikke det.
Reportasjer Jobbe for føa Å gi bønder en gratis håndsrekning blir stadig mer populært. En forutsetning for å kunne wwoofe er at du er over 18 år, men ellers er folk i alle aldre velkomne.