Ren Mat logo
Søk Siste nummer
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
Søk Siste nummer
Ren Mat logo
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
  • Reportasjer
  • Intervjuer
  • Råvarer
  • Helse
  • Dyrk selv
  • Meninger
  • Bokomtaler
  • Drikkeomtaler
Villsau på Hovden
Reportasjer

Logisk kjøtt

Ser vi på beitedyr som en romantisk etterlevning fra et gammelt jordbruk? Det lyder både logisk og lurt å satse på disse dyrene som omdanner gress, lyng og tare, kvist, urter og blomster til mat for oss mennesker, samtidig som de rydder i norsk natur. Men det er kanskje ikke så enkelt?

Alma
Meninger

Nye bønder

Hva har en kunsthistoriker, en tidligere arbeidsledig, en it-konsulent, en politi og en bokhandler felles? I utgangspunktet ikke så mye, skulle man tro, men de deler en drøm – drømmen om en framtid i landbruket.

Rabarbra Gunvor Eline Jacobsen
Råvarer

Rabarbra

Rabarbraplanten har en fascinerende fortid, en absolutt nåtid og kanskje en fremtid i din hage eller potte. Den var og er en ettertraktet plante til medisinsk bruk, en gammeldags prydplante, og en sunn og spesiell matplante, avlet frem med en særegen og pikant smak.

Håøya
Reportasjer

Geitøya i Oslofjorden

Det er sommer, og rundt omkring på øya går geiter og tygger ned kratt og busker. De rydder for kommunen. For familien Haugen er geitene blitt et levebrød. Melken fra dem blir til ost, type fransk chèvre, som serveres på noen av landets beste restauranter.

Pascal
Intervjuer

Hederstittel budeie

Pascale Baudonnel er den franske mademoisellen som immigrerte til Norge og revitaliserte de norske ostetradisjonene, men hvor ble det av henne?

kefirmelkbarn
Helse

Sjampismelken

Kefirmelk kalles ”the dairy champagne”. Melkesyrebakteriene produserer karbondioksid, kullsyre, som gjør at melken har en ørliten boblende konsistens. Venner du barna til et glass kefir om dagen gjør du dem en tjeneste!

Makrell Rå
Råvarer

Skit fiske

Havene tømmes for fisk i stor hastighet. Om bare noen tiår er det mer plast enn fisk i havet om vi ikke fatter alvoret. Les om fiskenes utfordringer, og hva slags sjømat vi bør velge.

Swärd
Reportasjer

Banken på Hadeland

Hos familien Swärd dyrker de gamle potetsorter som er gått i glemmeboken, eller som egentlig aldri har eksistert. I hvert fall ikke registrert. Dette gjør de mest for moro skyld, gamle kornsorter er lidenskapen.

Jordskokk I Kurv
Råvarer

Knoll med fordeler

Vi bør innlemme jordskokk mer i kostholdet, jevnlig, men ikke for mye. Som grønnsak er den en gave til oss i nord. Men ennå har ingen helt forsket ferdig i hvilken grad denne lille roten kan brukes for helsa, som dyrefôr eller kanskje til biobrensel?

Jordbær 1
Råvarer

Smaksbomber

Norske jordbær er i en særklasse. De smaker bedre enn jordbær fra andre land og vi fryder oss når jordbærsesongen er i gang. Men hvorfor har disse vidunderlige bærene en bismak?

Olivenlund
Råvarer

Olivenolje offer for matsvindel

Vi liker dårlig når noen tukler med matvarene våre. Olivenolje er et slikt produkt der lav pris gjør det vanskelig å tro at vi får det vi kjøper. Antagelig gjør vi heller ikke det.

Ku Wwoof
Reportasjer

Jobbe for føa

Å gi bønder en gratis håndsrekning blir stadig mer populært. En forutsetning for å kunne wwoofe er at du er over 18 år, men ellers er folk i alle aldre velkomne.

Tilbake
Neste
Ren Mat logo
Utgis av
Økologisk Norge
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
Ren Mat
Grønlandsleiret 31, 0190 Oslo
Tel. Økologisk Norge: +47 24 12 41 00
info@renmat.no
www.renmat.no

Ansvarlig redaktør er
Kjersti P. Skar Staarvik
kjersti@renmat.no

Ren Mat er medlem av Fagpressen og arbeider etter Redaktørplakaten og Vær varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Vil du bli medlem i Økologisk Norge? Som medlem får du Ren Mat i postkassen hver sesong. Bli medlem her

Denne siden bruker cookies for å lagre informasjon på din PC.
Vi bruker cookies som anonymiserer dine brukerdata, så vi kan
optimalisere brukeropplevelsen. Se personvernerklæring.

I dette nummeret

Plast

Plast er overalt – i maten, vannet, luften og til og med klærne våre. Den beskytter og forlenger holdbarheten på maten, men skaper også store miljøproblemer. I Ren Mat 55 utforsker vi plastens dilemmaer: Hvordan påvirker den helsen vår? Finnes det gode alternativer? Og hva skjer om vi ikke tar grep?

Kjøp Ren Mat

RM 55 - Plast cover