Helse

Den første grøten

Selv det enkleste innen matlaging har for mange fått noe skummelt, alkymiaktig over seg. Vi tror at vi ikke kan lage like god mat som matfabrikkene. Selvfølgelig kan vi det!
Erik Roeed2012 Barnegroet Mg 2140 Web
Her er en som nyter grøten sin! Hun er bortskjemt med hjemmelaget, og vil ikke ha den fra fabrikken.

Helt fra det første tilskuddet av annen mat enn morsmelk eller -erstatning, kan du introdusere barnet ditt til hjemmelaget mat. Stor variasjon av økologiske kornsorter gjør at babyen ikke trenger å spise den samme grøten dag etter dag. Hvis barnet ditt får nok morsmelk behøver du ikke starte med grøt før etter fire–fem måneder. Ferdiggrøter, økologiske, er greit nok og lettvint i mange situasjoner, men gir du kun dette blir det fort ensformig kost. Til daglig er det både rimeligere og sunnere å lage grøten selv. Kokebokforfatter og matkursholder Margit Vea mener at småbarn i ekstrem utvikling av kropp og hjerne trenger variert kost, med så mange komponenter som mulig, selvhøstet fra naturen eller økologisk dyrket selvfølgelig.

DEN BESTE MÅTEN å ha kontroll på hva du serverer til en som skal vokse seg stor og sterk, er selvfølgelig å lage maten selv. Du serverer jo dessuten mer enn bare føden; holdninger til smak og matlaging bør begynne tidlig. For deg selv er det fint å innarbeide gode vaner med å lage maten fra bunnen av, og venne deg til å sette av den lille ekstra tiden dette tar. For de minste er grøten et slags overgangsrite mellom morsmelk og kjøttkaker. I mangel av tenner, eller med bare noen ganske få, må babymat være myk og lett å svelge. Det betyr ikke at maten skal være fri for motstand og tekstur. De som forsker på småbarn og mat mener at det finnes et “vindu” omtrent ved 4-8 måneders alder hvor barn er spesielt mottakelige for smaksinntrykk. Da har man en mulighet til å prege det nye mennesket til å like og akseptere forskjellige smaker.

Den beste måten å ha kontroll på hva du serverer til en som skal vokse seg stor og sterk, er selvfølgelig å lage maten selv.

KOK GRØTEN MED moset, tørket økologisk frukt, særlig aprikos, som er en fantastisk kilde til jern, anbefaler Margit Vea. Velg ulike typer tørket frukt for å variere den daglige smaken. Det er viktig at disse er økologiske, og ikke tilsatt noe form for konserveringsmiddel. I korn er det mange vitaminer og mineraler, både sink, silisium, magnesium, kalsium og jern. Disse mineralene er bundet opp av noe som heter fytinsyre, som beskytter planten. Mennesker klarer i liten grad å ta opp disse mineralene i fordøyelsen, med mindre vi legger kornvarene i bløt en tid. Vannet “vekker” nemlig enzymet fytase, som bryter ned fytinsyren og frigjør næringsstoffene. Det kan være lurt å bløtlegge sammalt mel, fullkornsmel og havrekorn over natten. Glemte du det, vil det likevel være bra å la kornvarene få en halvtime sammen med vann mens du gjør morgenstellet. Fytinsyre brytes også ned av syre. Når barnet er stort nok til å spise yoghurt, vil syren hjelpe til med å frigjøre mineralene. Mineraler er helt nødvendig, både for barn og voksne, så det er lurt å bruke yoghurt eller cultura på müslien din også.

Mennesker klarer i liten grad å ta opp disse mineralene i fordøyelsen, med mindre vi legger kornvarene i bløt en tid.

C-VITAMIN FREMMER opptaket av jern som korn er en rik kilde til. Ved å spise eller drikke noe med C-vitamin sammen med mat som inneholder jern, nyttiggjør man seg bedre av jernet. Margit Vea har lang fartstid som kursholder for nybakte foreldre. Hun mener bestemt er at vi ikke så lett skal ty til ferdigmat for de minste. Hennes erfaring er at bare inspirasjonen er vekket, opplever foreldre at det er like lett å lage barnemat og grøt på skikkelig vis. Stadig får hun høre at barn som har fått hjemmelaget grøt slett ikke liker å få servert ferdig-grøt og at de spiser mer variert mat senere i oppveksten også.

NÅR DU SKAL LAGE din egen barnegrøt kan det være nyttig å rydde plass til fem-seks kornsorter; rismel, havremel og -gryn, hirseflak, svedjerug, quinoa og spelt fullkornsmel, alt selvsagt økologisk. I tillegg er det fint å mose bakte eller kokte epler, pærer, tørkede aprikoser og svisker, og fryse ned i små porsjoner. En terning kjøler ned den ferdigkokte grøten raskere, slik at den sultne kroppen får mat fort. Småbarn får ofte for lite fett, og en sunn fettilsetning er ekstra virgin kokosolje som helsekostforretningen selger, som også gir deilig smak til grøt og middagsmat. Eller en teskje med oliven jomfruolje. Husk at spebarn kan begynne med tran fra de er fire uker gamle. Det er lurt å starte tidlig. Vil du gi barnet ditt matlyst og unne dem en god start på livet med sunn føde og varierte smaker, er det lurt å begynne med grøten. Men du skal vite at risikoen for at barnet ditt ikke vil ha ferdiggrøt er stor!

Her finner du oppskrift på grøt til de minste. I sommerutgaven 2019 av Ren Mat, Bare barnemat?, finner du i tillegg flere oppskrifter på grøt og grønnsaksmos.
MARGIT VEA holder kurs over hele landet. Hun har mye nyttig informasjon om sunn barnemat på margitvea.no, og ikke minst i bøkene Hjemmelaget spedbarnsmat, Mat for barn, Lettlaget barnemat og Kjøkkenpatruljen, alle på Cappelen Damm. Ta gjerne kontakt med henne for et kurs i barnematlaging.


Flere artikler