Reportasjer Graset so feitt at det glinsar Vi mennesker vandrer gjerne i ring, på samme måte som beitedyra – i naturens og grådighetens sirkel – på let etter det saftigste gresset og de beste ideene til hvordan vi former et godt liv. Forskjellen er at beitedyra fortsatt er i et kretsløp, mens vi har staket ut en lineær sti utfor et stup. Kan et gammelt designprinsipp vise oss veien ut av uføret og inn i et regenerert landbruk via norsk design?
Råvarer Planten som kan erstatte plast Industriell hamp sies å ha 25 000 bruksmuligheter. Den omtales som en nøysom superplante som kan erstatte plast og fossilt drivstoff. Hvorfor forbyr vi da norske bønder å dyrke den, samtidig som vi tillater salg av hampprodukter fra andre land i norske butikker?
Reportasjer Den verdifulle, verdiløse ulla Mye av norsk ull brennes eller sendes ut av landet. Den pigmenterte ulla fra gamle raser anses å ha lav kvalitet. Finere ull går til garn eller gulvtepper i utlandet. Hvordan kan vi heve anseelsen til og bruken av ulla?
Reportasjer Historien om økologisk landbruk i Norge Fra pionerer drevet av ønsket om lokale kretsløp og et landbruk som ivaretar jord, miljø og helse til myndighetenes anerkjennelse av spydspissfunksjonen; i denne artikkelen sammenfatter Emil Mohr 90 år med økologisk landbruk i Norge.
Intervjuer Ull jeg har møtt Vi gir dem ofte dyr mat, noen ganger kosttilskudd. Vi steller dem og vasker dem. Kjærlighet får de også. Vi har over en halv million av dem i Norge. Hvorfor bruker vi ikke ulla deres til tekstiler?
Artikkel Plantefarging hjemme Allerede for 3-4000 år siden ble det farget med planter. På 1200-tallet måtte en gå åtte år i lære for å kalle seg farger. Du kan bidra til å holde den stolte tradisjonen i live hjemme ved kjøkkenbenken.
Reportasjer Annerledeslandet En gammel lavvo blir til anorakk. Kuhaler blir skosåler. Og ull blir kardet, spunnet og plantefarget. Elevene på Fosen Folkehøgskole utforsker bærekraft gjennom å ta med seg håndverk og tradisjonskunnskap inn i framtida.
Råvarer Sjølvberging med Sellanrå Gardskollektiv I denne spalta får du bli kjend med Sellanrå Gardskollektiv, og fylje årstidene saman med oss på vegen mot å bli sjølvberga. Me er fire utdanna øko-agronomar i tjueåra som alle brenn for eit beredyktig og rettferdig landbruk. Våren 2021 gjor me det som for mange blei med draumen, me flytta til eit nedlagt småbruk for å dyrke jorda i fellesskap.
Intervjuer Restlageren Kje slaktes ved fødselen og kasseres. Verpehøner blir til bindemiddel i betong. Men ikke hos Jimmy Øien og restaurant Rest. Her er filosofien at alt kan brukes og ingenting behøver å gå til spille.
Meninger Hva bunaden kan lære oss om maten Når bunaden, basert på norsk ull fra beitende husdyr som bidrar til kjøtt, biologisk mangfold, opprettholdelse av arbeidsplasser og håndverkstradisjoner skal ende på verstinglista, da har det gått galt et sted.
Intervjuer Fra jord til nøste – Koblingen mellom landbruk og tekstil er brutt, mener Bjørg Minnesjord ved Telespinn. Men hos henne høstes fortsatt ulla fra det gamle kulturlandskapet i området, og koblingen lever i beste velgående i Svartdal.
Intervjuer Fremtidsgjeteren For James Rebanks er ikke spørsmålet hva vi skal spise, men hvordan vi skal dyrke. Og svarene gir han i praksis, både som bonde og forfatter.