Ren Mat logo
Søk Siste nummer
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
Søk Siste nummer
Ren Mat logo
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
  • Reportasjer
  • Intervjuer
  • Råvarer
  • Helse
  • Dyrk selv
  • Meninger
  • Bokomtaler
  • Drikkeomtaler
Ragna Kronstad
Meninger

Hvorfor snakker vi ikke mer om vann når vi snakker om bærekraftig mat?

I debattene her hjemme glemmer vi ofte å se på ressursgrunnlaget når vi snakker bærekraft. Ikke bare er vi et grasland, vi har også masse vann, skriver Ragna Kronstad.

Lundelien bibliotek
Dyrk selv

Start eit frøbibliotek

Eit frøbibliotek er ei ordning der du kan låne frø som du sår sjølv heime. Så aler du opp plantane, haustar frø i slutten av sesongen og leverer dei att til biblioteket.

Lundelien 05
Dyrk selv

Korleis kan du bruke permakultur i ditt eige liv?

Det fyste eg lærde på permakulturkurset var at det ikkje berre var ein måte å dyrke på, men eit tankesett. For å få på oss «permakulturbrillene» finst det fleire verktøy. Det viktigaste er observasjon.

Stillehavsosters
Reportasjer

Stillehavsøsters – populær og problematisk

Stillehavsøsters er en ettertraktet delikatesse, og flere millioner tonn omsettes årlig på verdensbasis. Tilbake i 1979 ble derfor yngel importert til Norge for at man skulle begynne med østersoppdrett. Rundt et år etterpå fant man de første frittlevende stillehavsøstersene i sjøen nær virksomhetene.

Lundelien01
Reportasjer

Nytt liv på Lundelien

Kva er det eigentleg som får to unge menneske med ressursar, alle moglegheiter og heile livet føre seg, til å flytte til ein aude husmannsplass langt frå allfarveg? Kven er det som vel å gå mot straumen, kvifor gjer me det, og kva brukar me dagane våre på?

Skogbrann garder 2
Reportasjer

Tørke og flom – klimaendringenes kontraster

De siste hundre årene har den årlige nedbørsmengden i Norge økt med cirka 20%. Vi opplever også episoder med styrtregn og regnflommer merkbart hyppigere enn før. Ifølge FNs klimapanel vil ikke klimaendringene bare føre til mer og kraftigere nedbør, men vi vil også få mer av den rake motsetningen: Lengre og mer alvorlige tørkeperioder.

Foto Utviklingsfondet Batasiya Dangaura
Meninger

Bondens åker – verdens viktigste genbank

Det biologiske mangfoldet er truet. Vil vi bevare mangfoldet og kulturarven må bønder ha rett til å utvikle og velge frø til sin egen avling.

Epletre ringve
Dyrk selv

Ta vare på det gamle epletreet ditt

Et lite drypp av hagehistorien fra Trøndelag kan representeres gjennom en samling slik som den i Ringve botaniske hage, men det er i de gamle hagene at historiene begynner og får verdi for ettertiden.

Illustrasjon David Stenmarck fro
Reportasjer

Frø fra fortiden til fremtiden

Å bevare de gamle kulturarvsortene av matvekstene våre er viktig for både kulturarv og for matsikkerhet. Men hvem tar ansvar for å ta vare på plantene som kan redde artsmangfoldet vi trenger for å dyrke maten vår i fremtiden?

Osters foto Anette Schive
Reportasjer

Høstutgaven: Vann i endring

Vi opplever mer ekstreme varianter av flom og tørke, vannkvaliteten i både fersk- og saltvann forringes og fremmedarter etablerer seg. Hvordan kan vi vinne tilbake vannets velsignende tillit?

Hva vi spiser nar vi spiser kjott
Bokomtaler

Hva vi spiser når vi spiser kjøtt

Dom Benedetti Mere Nature 2022 bakgrunn fjernet
Drikkeomtaler

Dom. Benedetti Mère Nature 2022

Tilbake
Neste
Ren Mat logo
Utgis av
Økologisk Norge
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
Ren Mat
Grønlandsleiret 31, 0190 Oslo
Tel. Økologisk Norge: +47 24 12 41 00
info@renmat.no
www.renmat.no

Ansvarlig redaktør er
Kjersti P. Skar Staarvik
kjersti@renmat.no

Ren Mat er medlem av Fagpressen og arbeider etter Redaktørplakaten og Vær varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Vil du bli medlem i Økologisk Norge? Som medlem får du Ren Mat i postkassen hver sesong. Bli medlem her

Denne siden bruker cookies for å lagre informasjon på din PC.
Vi bruker cookies som anonymiserer dine brukerdata, så vi kan
optimalisere brukeropplevelsen. Se personvernerklæring.

I dette nummeret

Biohacking for folket

I denne utgaven av Ren Mat undersøker vi begrepet Biohacking. Hvordan kan metodene hjelpe oss på veien mot et bedre, sunnere og kanskje også et lengre liv? Kanskje er det noe å plukke opp her? For sannheten er at antall syke i dette landet ser ut til å øke i samme takt som vi også får det bedre. Hvordan knekke dette paradokset?

Kjøp Ren Mat

Forside nr56