Bokomtaler

Husdyra som ikke ville dø ut

Husdyra forside

Odd Vangen og Nina Svartdal (red). / Dreyers forlag

Visste du at for litt over hundre år siden hadde nesten hver dal og bygd i Norge sine egne husdyrraser? I løpet av 1900-tallet ble mange eldre husdyrraser utkonkurrert av nye og mer høyt-ytende raser, og på 1980-tallet var situasjonen for eldre, bevaringsverdige husdyrraser svært kritisk, mange var på vei til å bli utryddet. Men i dag har innsatsen fra enkeltpersoner og organisasjoner snudd trenden, ingen av våre nasjonale husdyrraser er lenger regnet som kritisk truet. Denne boka forteller historien om hvordan entusiastiske pådrivere de siste tiårene har arbeidet målrettet for å ta vare på bevarings-verdige raser. Leseren blir ikke bare kjent med de ulike husdyrrasene, men også med folka i kulissene, husdyras dedikerte talspersoner.

Vår tids store utfordring gjelder matsikkerhet, natur og klima. Klimaendringer vil forandre vilkårene for matproduksjonen vår. Viktigheten av å bevare genetisk variasjon for framtiden vil spille inn på vår mulighet til å brødfø en fram-tidig befolkning. Her får du forklart hvorfor bevaring gjennom bruk er den beste måten å bevare genetiske ressurser på.

I boka møter vi bønder som bidrar med å ta vare på eldre raser, vi får innblikk i deres hverdag, tanker, gleder og utfordringer. Gjennom forskning og kulturhistorie blir vi kjent med husdyrenes historiske utvikling og hvordan bevaringsarbeidet har blitt organisert i Norge. Vi møter også produsenter, kokker, gründere og andre kulturbærere som har funnet sine måter å bidra til å videreføre eldre raser på, gjennom spesifikke egenskaper, råvarer og nye bruks-områder. Visste du for eksempel at eldre husdyrraser er mer lekne og aktive enn moderne raser som må bruke mer av ressursene sine til å skaffe mat? Eller at ulla du strikker med kan ha ulik kvalitet avhengig av hvilken rase den kommer fra? IBDS

Flere artikler