Våren på glass
Ca. 1 liter
Med våren kommer skuddene på bjørka, irrgrønne og smakfulle. Tar du bjørkeskuddene tidlig nok er de dekket med et lag klissete harpiks som gir mye smak, både sødme og bitterhet til saften. Det er flere typer rabarbra, noen er røde i stilkene og gir rød saft, andre mer grønne som gir en annen farge på det ferdige produktet.
Rabarbrasaft med bjørkeskudd
6 rabarbrastilker
½ l vann
125 g sukker
100 g bjørkeskudd
100 g sukker
½ l vann
- Kok opp sukker og vann og ha i rabarbraen, hakket i små biter. Kok opp igjen og la det småkoke i 30 min. Skru av, og la det trekke minst en time, gjerne natten over.
- Kok opp sukker og vann til bjørkeskuddene også, men de skal ikke koke, bare trekke i ca. 20 min. Sil fra saften og sett den på vent til rabarbrasaften er klar.
- Bland de to og ha på rene flasker. Saften holder seg kun et par uker i kjøleskapet, så lager du mye bør noe fryses.
Sanker du de to råvarene på ulike tidspunkt, hvilket du antagelig gjør, kan du fryse bjørkesaften mens du venter på rabarbraen.