Sukkerertsuppe med miso

4 pers
SUKKERERTSUPPE MED MISO REN MAT NR 41 1067

En syrlig, balansert ertesuppe med umamismak fra miso. Bakterier og gjær i miso hjelper til å bryte ned aminosyrer i belgfrukter og gjør det enklere å ta opp næringsstoffene. Miso og tangen i dashi forebygger også flatulens.

Oppskrift av Kari Sommerseth

3 ss miso, økologisk upasteurisert eller hjemmelaget
350 g norske sukkererter
1 liten purreløk
1 finhakket vårløk
olje
salt og pepper
1 boks Røros-rømme / plantebasert alternativ

MED KJØTT

5 dl kraft fra urøkt svineknoke
1 dl dashi
kjøtt fra svineknoke

VEGETARISK VERSJON

5 dl dashi/grønnsakskraft
100 g tofu

MISO PÅ NORSKE ERTER

250 g økologiske grønne erter
40 g kojiris
2,5 dl vann
50 g salt
15 g misopasta (for starterkultur)

  • Damp ertene til de blir møre.
  • Avkjøl og bland ertene med resten av ingrediensene og kjør dem jevnt i en blender.
  • Hell over på glass og forsøk å slå ut luftbobler i blandingen ved å kakke glasset mot underlaget.
  • Dekk til med et kaffefilter eller klede og la stå et døgn i romtemperatur, før det settes kaldt i minst en måned før bruk. Kojiinfusert ris kan bestilles på nett.

SUPPEN

  • Lager du med kjøtt, trekk svineknoken på 85 grader i ca. 3 timer før du lar den hvile.
  • Finhakk purren og sauter den på medium varme i fem minutter.
  • Tilsett sukkerertene, en kopp vann og kok i tre minutter til.
  • Tilsett kraft fra svinekjøttet eller dashi og kok ett minutt til. Avkjøl så blandingen lett.
  • Hell blandingen i en blender til den blir en jevn puré.
  • Varm forsiktig opp, tilsett miso og smak til med salt og pepper.
  • Anrettes eventuelt med en klatt rømme og blomkarseblomster. Serveres med tofu eller svinekjøtt.

Flere oppskrifter