Sukkerertsuppe med miso
4 pers

En syrlig, balansert ertesuppe med umamismak fra miso. Bakterier og gjær i miso hjelper til å bryte ned aminosyrer i belgfrukter og gjør det enklere å ta opp næringsstoffene. Miso og tangen i dashi forebygger også flatulens.
Oppskrift av Kari Sommerseth
3 ss miso, økologisk upasteurisert eller hjemmelaget
350 g norske sukkererter
1 liten purreløk
1 finhakket vårløk
olje
salt og pepper
1 boks Røros-rømme / plantebasert alternativ
MED KJØTT
5 dl kraft fra urøkt svineknoke
1 dl dashi
kjøtt fra svineknoke
VEGETARISK VERSJON
5 dl dashi/grønnsakskraft
100 g tofu
MISO PÅ NORSKE ERTER
250 g økologiske grønne erter
40 g kojiris
2,5 dl vann
50 g salt
15 g misopasta (for starterkultur)
- Damp ertene til de blir møre.
- Avkjøl og bland ertene med resten av ingrediensene og kjør dem jevnt i en blender.
- Hell over på glass og forsøk å slå ut luftbobler i blandingen ved å kakke glasset mot underlaget.
- Dekk til med et kaffefilter eller klede og la stå et døgn i romtemperatur, før det settes kaldt i minst en måned før bruk. Kojiinfusert ris kan bestilles på nett.
SUPPEN
- Lager du med kjøtt, trekk svineknoken på 85 grader i ca. 3 timer før du lar den hvile.
- Finhakk purren og sauter den på medium varme i fem minutter.
- Tilsett sukkerertene, en kopp vann og kok i tre minutter til.
- Tilsett kraft fra svinekjøttet eller dashi og kok ett minutt til. Avkjøl så blandingen lett.
- Hell blandingen i en blender til den blir en jevn puré.
- Varm forsiktig opp, tilsett miso og smak til med salt og pepper.
- Anrettes eventuelt med en klatt rømme og blomkarseblomster. Serveres med tofu eller svinekjøtt.