Okroshka – suppe på rødbetekvass
4 pers
Melkesyrnede beter er utbredt til mat og drikke i Øst-Europa og i Midtøsten. Betene har høy næringsverdi og helsebringende egenskaper. Blant annet et høyt innhold av nitrogenoksid som bidrar til å senke blodtrykket om det inntas daglig. Tjukkmelk har sunne melkesyrebakterier som bryter ned laktose i melken og skaper balanse i fordøyelsen.
Oppskrift av Kari Sommerseth
30 g salt
1 agurk
4 vårløk
6 reddiker
6 poteter, kokt og avkjølt
4 egg
salt
1 liter kokt avkjølt vann
Tjukkmelk fra Rørosmeieriet
evt.: 250 g kalvestek
RØDBETEKVASS
Rens og kutt 2 beter i 1 cm terninger. Legg dem på et lufttett glass og hell over en liter kokt, avkjølt vann og 30 g salt. Dekk til så det blir lufttett og la stå i romtemperatur 1 til 2 uker. Smak om du er fornøyd.
SUPPEN
- Kok en bete, poteter og egg. Avkjøl dem og kutt eggene i to.
- Skjær to poteter og agurken i terninger.
- Bland det hvite på vårløken med den kokte beten og væsken fra kvassen i en blender. Smak så til med tjukkmelk og salt.
- Ha i terningene av agurk, beter og poteter. La stå kaldt en time.
- Skjær det grønne på vårløken og reddiken i skiver. Garner med tjukkmelk og topp med skivet agurk, vårløk, reddik og halve egg.
- Serveres med et glass tjukkmelk, poteter og eventuelt kald kalvestek.