Nepe på tre måter
Hvor ofte spiser du nepe? Trolig altfor sjelden. Her er en gyllen mulighet til å bli bedre kjent med denne allsidige grønnsaken. Får du tak i Målselvnepe eller svedjenepe gjør du i tillegg en innsats for biomangfoldet!
Allergener: ingen
GLASERT NEPE
500 g nepe
3 dl vann
1 ss god olivenolje
1 ss smør
1 ts sukker
1 klype salt
1 ss finsnittet persille
- Skrell og del nepe i jevnstore biter.
- Legg grønnsakene i en vid kjele og hell over vann.
- Tilsett olje, smør, sukker og salt.
- Kok opp og la grønnsakene koke til væsken har fordampet ca. 8 minutter, rist på kjelen underveis så grønnsakene blir jevnt dekket av glaseringen.
- Dryss over persille og server.
RÅKOST MED NEPE
500 g nepe
isvann
1 neve ruccola
4 ss god olivenolje
2 ss sitronsaft
salt
pepper
- Skrell og del nepe i tynne skiver, gjerne med mandolin.
- Legg over i isvann (det gjør grønnsakene knasende sprø).
- Ta opp skivene fra isvannet og la renne godt av.
- Legg over på serveringsfat, vend med ruccola, drypp over god olivenolje, sitronsaft, salt og pepper.
KOKT OG GRILLET NEPE
800 g nepe
1 ss salt til kokevannet
4 ss god olivenolje
salt
pepper
1 ss grovhakket dill
1 ss finsnittet persille
2 ss syltet sennepsfrø
2 ss syltet løk
- Skrell og del nepe i skiver på ca. 1 cm.
- Kok opp vann med salt og kok grønnsakene møre.
- Pensle skivene med olje og grill i noen minutter på hver side.
- Legg over på serveringfat, drypp over olje og litt salt og pepper hvis det trengs.
- Legg på syltet løk, sennepsfrø og urter.
TIPS
Nepe kan erstattes med andre rotgrønnsaker som selleri eller gulrot. Etter koking kan også grønnsakene legges i oljemarinade med krydder som kummen, røkt paprika, løkpulver, salt og pepper eller urter. Denne marinaden gir en mer smaksterk rett.