Løksuppe

6 pers
Løksuppe

Løk er hel og veldig sunn mat. Dessuten naturlig pakket inn, klar for lagring. Hemmeligheten bak en god løksuppe er å surre løken lenge så den karamelliserer seg. Start gjerne dagen før. På toppen kan du bruke gammelt, tørt brød og rive tørre osteskorper. Det beste er å bruke en smakfull, hard gulost.

8 store, gule løk
100 g godt smør
2 ss god olivenolje
grovstøtt pepper
2–3 liter kraft
2 laurbærblad
salt og mer pepper etter smak

  • Bruk en stor jerngryte og ha i noen klyper grovstøtt pepper mens gryta varmer seg opp. Når den er skikkelig varm har du i smør og olje og løk, skåret i tynne skiver. Løken skal brunes, men aldri svis, da blir løken bitter. Bruk en sleiv eller slikkepott og snu rundt til all løk har fått en fin, lys brun farge. Nå kan du skru ned varmen og la det stå der og steke/koke forsiktig, men se innom av og til og snu litt rundt på løken. Jo lengre tid den får stå slik, desto bedre blir suppa. Minimum 1–2 timer. Den holder seg fint i gryten hvis du vil fortsette dagen etter.
  • Når løken er ferdig har du i kraften, helst oksekraft, laurbærblad og salt etter smak. Du kan også bruke grønnsakskraft eller bare vann, men da får du ikke samme fyldighet. Når dette har fått kokt seg inn, ca. 15 min, er suppen ferdig. Sett i mellomtiden på grillen i stekeovnen.
  • Hell suppen i ildfaste suppeskåler. Har du ikke tørt brød er det en fordel å riste brødet først, før du skjærer det til og legger det på toppen av suppen. Strø osten over og sett skålene inn i ovnen. Det tar bare et par minutter, så gjør det i flere omganger så det ikke går galt. Husk at skålene blir skikkelig varme, bruk grytelapper og ha en tallerken til å sette under klar til servering. Minn gjestene om at de ikke skal ta på suppebollen! Gjestene? Ja, dette er skikkelig selskapsmat!

Hvis du lar ”dusken” på bunn være på mens du deler løken gråter du ikke så mye!


Flere oppskrifter