Klar hønsesuppe

4 -> pers
Hønsesuppe

Hønsesuppe har alle de riktige ingrediensene for at smaken skal bli genuin og god. Råvarene utfyller hver­andre, de får trekke sakte sammen til en symfoni av matglede og tradisjon. Slik suppe har sjel. Jo eldre fugl, desto mer smak. Økologisk og frittgående høne har en annen substans i skjelettet enn oppdrettskylling, og et litt grovere kjøtt, noe som merkes på kraft og smak. Det ryktes at det skal bli lettere å få tak i disse i vanlige butikker, finner du dem ikke - spør til de tar dem inn.

Trinn 1
1-3 høner
1 løk
1 laurbærblad
4 nellikspikre

  • Del hønene i lår og bryst og rygg, og ha alt i gryten. Bruk en stor gryte, hell på vann så det står over skrottene, sett et laurbærblad fast med nellikspikre i en løk, og la alt småkoke i 2 timer. Når du synes du har fått en fin kraft, tar du ut hønene og plukker dem for alt kjøttet du kan få av beina. 
  • Sil kraften, restene etter løk etc. må du kaste. Hvis du ønsker en magrere kraft, setter du gryta kaldt og tar av fettlaget med en hullsleiv når det er stivnet. Du kan også la husholdningspapir komme i kontakt med toppen av kraften, da vil mye av fettet feste seg til papiret.

Trinn 2
1 hvitløk
1 rød chili
3 gulrøtter
1 purre
4 stenger stangselleri
1 liten sellerirot
1 persillerot
bladpersille
havsalt

  • Finhakk alle grønnsakene, ha dem i kraften og kok til de er møre. 
  • Legg tilbake hønsekjøttet og kok forsiktig opp. 
  • Smak til med salt og pepper og strø over hakket bladpersille og/eller andre urter. Server med godt landbrød til.

Skal du først lage hønsesuppe, kok et par-tre høner i slengen. Det du ikke lager suppe av i denne omgangen kan du koke inn og fryse som prima kraft. Bruk gjerne andre grønnsaker også, og gjerne større mengde enn her. Prøv deg frem til du finner din egen gode hønsesuppe.


Flere oppskrifter