Havrekjeks

60-> stk.
Havrekjeks

Det er ikke ofte vi lager disse for det tar litt tid, men de er verdt det. Dette er en stor porsjon, del den gjerne i to, men når du først er i gang og med mel, deig, kjevle og det hele kan du likegodt lage en real porsjon. Havrekjeks med smør og geitost og en morgenkaffe på sengen, helgens aviser og ikke noe stress – toppen av lykke!

300 g store havregryn
350 g hvetemel +
100 g potetmel
500 g smør
100 rørsukker
1 ts natron (ikke øko)
5 ts hornsalt (ikke øko)
2 dl kefirmelk

  • Ha 250 g av havregrynene i en bolle med vann og la de suge til seg vannet i 10 min. Hell av restvannet.
  • Ha det tørre i en bolle sammen med mykt smør i biter og elt det sammen, med maskin eller for hånd.
  • Ha i de oppbløtte grynene og resten av havregrynene, tørre, natron løst opp i litt vann og kefirmelken. Elt sammen til en deig og ha den over på en bakefjøl eller bord, godt strødd med hvetemel. Elt inn mer mel etter hvert til deigen er god å jobbe med og lett å kjevle ut, men bruk ikke mer enn du behøver. Vi har brukt Holli mølles hvetemel i deigen og et ”finere” hvetemel til utbaking.
  • Kjevl ut så tynne leiver du kan og stikk ut kjeksene med et glass eller lignende. Bruk en ren, skarp stekespade til å flytte dem over på stekebrettet med bakepapir på hvis de ikke slipper underlaget. Der prikker du dem med en gaffel et par ganger. Press dem gjerne ut med håndbaken hvis du synes de ser litt tykke ut her og der.
  • Stek kjeksene på 200 grader i 12-16 min. Følg med, de skal bli lysbrune, og avkjøl dem på en rist før du legger dem i boks.

Natron består av stoffet natriumbikarbonat. Når dette stoffet røres ut i vann dannes karbonsyre, som gjør at kakene hever seg. Natron fungere best i oppskrifter sammen med syrnede melkeprodukter.

Hornsalt, eller hjortetakksalt, ble før fremstilt fra hjortehorn, derav navnet. I dag fremstilles det kjemiske og er et ammoniumbikarbonat som gir små bobler og luft i deigen som gjør kjeksene sprø. Under sterk oppvarming vil det lukte litt salmiakk, men dette blir borte og kan knapt smakes.


Flere oppskrifter