Grytebrød

1 brød
Grytebrod

Å bake med urkorn er en liten utfordring siden melet kan oppføre seg forskjellig fra gang til gang. Med litt uregjerlige råvarer er grytebrødet en ypperlig løsning. Etter at frøene har ligget i bløt og deigen har hevet, heller du den over i en gryte og setter hele gryta inn i varm ovn. Forsøk deg frem med andre urkornsorter også, men sørg for riktig forhold mellom vått og tørt. Rug er tyngre og mørkere enn de andre kornsortene. Høyt innhold av protein, fiber, E-vitamin og magnesium og silisium. 

600 g speltmel
200 g svedjerug, grovmalt
50 g svedjerug, hele korn
en liten klype fersk gjær
1 ss melasse eller honning
2 ts havsalt
7 dl vann 

  • Legg kornene i bløt over natten. 
  • Løs opp gjær i litt lunkent vann, ha i resten av vannet og blandet mel og salt. Bruk en sleiv eller stor slikkepott og rør sammen. Deigen skal være klissete. 
  • Dekk til bollen tett og la deigen heve over natten. 
  • Smør en gryte med litt olivenolje og sett den inn i varm ovn på 250 grader.
  • Når gryten er god og varm tar du den ut (husk grytelapper!) og strør litt av kornene i bunn.
  • Vipp deigen over fra bollen til gryten, strø resten av kornene på toppen, ta på lokk og sett gryten inn igjen. 
  • Stek i 30 min. 
  • Ta av lokket (husk grytelapper!), skru ned ovnen på 210 grader og stek videre i 20 min. Hiv gjerne litt vann inn i en langpanne i bunn av ovnen så får du sprøere skorpe. 
  • Avkjøl på rist og vent minst en time før du skjærer i det.

Her er guide til leverandørliste av økologisk korn og mel.

Flere oppskrifter