Grønnsakskraft
ca. 1 liter
Det er lett å lage kraft av grønnsaker. Det går fortere å koke kraft hvis du river dem grovt i stedet for å hakke. Bruk nye, friske råvarer, noen slappe du vil bli kvitt, eller rent skall og avkapp. Her er grunnoppskrift, lag gjerne større porsjon - og ikke minst - bruk det du har som ellers ville gått i den grønne posen.
2 løk
5 gulrøtter
2 selleristilker og blad
2 hvitløkfedd
2 laurbærblader
persillestilker
1 timiankvist
noen pepperkorn
mild olivenolje/smør
2 l kokende vann
- Varm smør og olje i en stor gryte over middels varme, og ha i grønnsakene og pepperkornene.
- La det surre til de er myke, ca. 5 minutter mens du rører.
- Hell på varmt vann, kok opp og la det koke lett uten lokk i ca. 30 min. Ta av lokket og kok det litt inn.
- Sil, press kraften ut i silen, og smak til med salt og pepper og du skal bruke den nå.
- Skal du fryse kraften kan du koke den inn litt etter at den er silt så slipper du å fryse vann! Det er best å fryse ren kraft uten salt, da vet du at den er helt nøytral og kan gis til små barn. Salte kan du gjøre når du lager suppe på kraften senere.