Grønnkålsuppe

4 pers
grønnkål

Grønnkål er noe av det sunneste vi kan spise. Kalorifattig, rik på A- og C-vitaminer, kalsium, fosfor og mye jern. Du kan lage gode supper eller bruke den som smørdampet grønnsak. Mye av maten vi spiser mest av i dag kan gi for lite næring til deler av tykktarmen som trenger fiberkost. Kål har den store fordelen at svovelforbindelsene i glukocinulatene gir næring til bakteriene i tarmen, og derved en sunnere bakteriekultur. Dette har betydning bl.a. for tykktarmskreft, en av de raskest voksende kreftformene blant menn i Norge. Kål er dessuten billig mat, så kutt ut kosttilskuddene og spis ekte fiber i stedet! Lag en suppe, en stuing eller smørdamp grønnkålen, lur den inn i paier, salater og former der du kan. Det er lurt å lage opp litt suppe eller fryse ned forvellet grønnkål når den er fersk, rimelig og kortreist.

Grønnkålsuppe
500 gr grønnkål
2 fedd hvitløk
1 l grønnsaks- eller kyllingbuljong
1 dl rømme
litt revet muskatnøtt
salt
pepper eller litt hakket, fersk chili
olivenolje

  • Grønnkålen skylles i kaldt vann og vannet ristes godt av. Ta den gjerne i en salatslynge hvis du har. Bladene rives eller skjæres i småbiter.
  • Fres grønnkål, hvitløk og chili raskt i oljen over middels varme til kålen har falt sammen.
  • Hell over kokende buljong og småkok i ca.10 minutter, til kålen er mør.
  • Hell over litt av væsken i en bolle eller gryte og bruk en stavmikser eller kjøkkenmaskin og kjør til suppen er helt jevn. Hell tilbake væsken.
  • Riv over litt muskatnøtt. Ikke for mye.
  • Tilsett Rørosrømme, pisk opp og kok opp igjen. (Du kan også servere suppen helt grønn med en rømmeklatt på toppen.)
  • Smak til med salt og grovkornet pepper hvis du ikke synes den er sterk og salt nok.

TIPS: Er du glad i trøfler, og har en liten flaske med trøffelolje i nærheten, er det utrolig smakfullt og passer godt med noen dråper i denne suppen før du serverer. Vær obs på at mange trøffeloljer du får kjøpt ikke er ekte trøffelolje men kommer fra kunstig aroma. Det er greit å vite hva som er hva, så du ikke betaler mer enn du behøver for juksemat. God olivenolje er også godt over. Det er også hardkokte egg, oppi. Eller smørstekt brød i terninger med hvitløk.


Flere oppskrifter