Frikka-kje

4 porsjoner
FRIKKAKJE REN MAT NR 42

Hvert år destrueres flere geitekillinger enn det er innbyggere i Lillehammer. De finner aldri veien til middagsbord eller matsvinnstatistikk. Heldigvis er noe i ferd med å skje, noe av kjøttet finner veien til vel-assorterte dagligvarebutikker – eller Restaurant Rest. – Kjekjøtt er nydelig, mildt og smaksrikt på samme tid, sier Jimmy Øien og Øystein Ruud, og du får det til omtrent samme pris som pølser og frossenpizza.

Oppskrift fra kokeboken Rest.

KJEKRAFT
1 kg kjekraftbein
1 gulrot
½ hvitløk
1 kepaløk
4 laurbærblad
1 ts hel pepper
1 stjerneanis
1 boquet garni (timian, persille, rosmarin, estragon)
3 l vann

FRIKKA-KJE
1 kjenakke
1 l kjekraft
4 gulrøtter
1 gul løk
½ sellerirot
1 purre
4 ss smør
4 ss hvetemel (eller maizena)
salt og pepper
2 laurbærblad
3 hvitløkfedd
mandelpoteter
skvallerkål eller persille

  • Kraften: Skjær grønnsakene i grove biter. Ha alle ingrediensene i en kjele. Kok kraften i 4—5 timer. Skum av kraften underveis. Sil den gjennom en finmasket sil.
  • Ha kjekjøttet i en kjele, ha på kraft til det dekker og tilsett hvitløk, pepper og laurbærblad.
  • Kok til kjøttet slipper beinet, hell vannet over i en annen kjele og plukk av kjøttet. Skjær grønnsakene i små terninger på ca. 1 x 1 cm.
  • Smelt smør i en kjele, rør ut melet i smøret til alle klumper er borte. Spe med den varme kokekraften, rør til det koker.
  • Tilsett grønnsakene og kjekjøttet og la det trekke på rundt 70 grader (det skal ikke koke) til grønnsakene er møre. Det tar rundt ti minutter.
  • Server med kokte poteter og finhakket skvallerkål. For de som foretrekker en kremet frikassé kan man erstatte litt av kraften med fløte.

Flere oppskrifter