Ren Mat logo
Søk Siste nummer
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
Søk Siste nummer
Ren Mat logo
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
  • Reportasjer
  • Intervjuer
  • Råvarer
  • Helse
  • Dyrk selv
  • Meninger
  • Bokomtaler
  • Drikkeomtaler
Sosiale medier er som et hav stort
Intervjuer

Helt regenerativ – fra liv til revolusjon

Instagram er budskapets hovedåre for Mari Austvoll Gjengedal (37). Her er hun ofte. Sender og mottar post. Samtidig vet hun at det bedriftene bak en slik app vil er at vi som forbrukere skal fortsette å skrolle og skrolle – for til slutt å komme bort fra våre egne verdier og glemme det samfunnet vi egentlig ønsker oss.

Harald Larsen Espeland
Intervjuer

Satser stort på smått – når insekter blir fôr

Det er en liten oppdagelse med stort potensiale. NorInsect er en av Norges største insektsprodusenter. De tør satse på en «lille larven aldri mett», nemlig melormen. Den lever av restprodukter og gir nyttig dyrefôr tilbake. Om kort tid kan melormolje også bli menneskeføde.

Meninger

Lytt til Ren Mat podkast

Nå kan du høre Ren Mat sin helt nye podkast der du hører på podkast. Gled deg til ti episoder som graver litt dypere i matjorda.

Les mer

Barbro inngang Adobe RGB print fem raw 4 9886 kopi 2
Intervjuer

Små handlinger, stor forskjell

Betakaroten, lykopen og C-vitamin. De gjemmer seg i grønnkål og rødbeter. Mer tydelig er kanskje sunnheten i fargesterke bær. Bli med Barbro Raen Thomassen inn i kjøkkenhagen – her inspireres du til å leve det livet det demonstreres for: Ja til kompost og gullvann!

Jordforbedring
Dyrk selv

Av jord er du kommet, til jord skal du bli

Høst og sesongavslutning i hagen betyr mengder av hageavfall – eller middag, som jordlivet kaller det. Nå er det perfekt å servere lasagne!

HOVED 2014 12 31 23 00 00 1347 copy
Reportasjer

Roten til alt godt

Et isfjell benyttes gjerne som en metafor for alt vi ikke vet. Bare toppen er synlig. Robin Efferus Leeber har det samme forholdet til jorda. Den viktigste delen lever under fotsålene våre. Lykkeformelen heter mykorrhiza, eller på godt norsk – sopprot.

David sopp halvside
Meninger

Nedenfra og (s)opp

Menneskeslekten – den hittil mest avanserte type biologi på jorda – virker å se verden nedenfra og oppover, snarere enn å prøve å forstå hva som foregår under fotbladene. Er vi redde for konkurransen om å være mest «avansert»? Finnes det kanskje et slags intelligent liv der nede, som kan utfordre vår dominans på jorda?

Plastparadokset

Plastparadokset. Hvordan plast ble uunværlig, og hvorfor vi må bruke mindre av det.

Det aret eg vakna

Det året eg vakna. Kva skjer med naturen - og oss?

Sylting uten sukker

Sylting uten sukker - eller med lite sukker

Budeie Marte Ostmoe Foto Vilma Sol Torsdatter

Liten, jeg?

Hvorfor være stor når man er lykkelig som liten? Denne utgaven av Ren Mat er dedikert de aller minste. Det er partikler i landbruket, i maten og i livet, som er så knøttsmå at de knapt synes.

Neste
Ren Mat logo
Utgis av
Økologisk Norge
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
Ren Mat
Grønlandsleiret 31, 0190 Oslo
Tel. Økologisk Norge: +47 24 12 41 00
info@renmat.no
www.renmat.no

Ansvarlig redaktør er
Kjersti P. Skar Staarvik
kjersti@renmat.no

Ren Mat er medlem av Fagpressen og arbeider etter Redaktørplakaten og Vær varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Vil du bli medlem i Økologisk Norge? Som medlem får du Ren Mat i postkassen hver sesong. Bli medlem her

Denne siden bruker cookies for å lagre informasjon på din PC.
Vi bruker cookies som anonymiserer dine brukerdata, så vi kan
optimalisere brukeropplevelsen. Se personvernerklæring.

I dette nummeret

De små ting

I høstutgaven av Ren Mat ser vi på de små ting – fra jordmikrober til krekling og småbrukere som satser nært. Vi møter Barbro Raen Thomassen i kjøkkenhagen, snakker om økologi med Tor Jacob Solberg og blir med inn i minihus. Kanskje er det nettopp i detaljene vi finner de store svarene?

Kjøp Ren Mat

Skjermbilde 2025 08 27 kl 21 59 48