Dyrk selv Hva er biokull? Det går gjetord om biokull; jordforbedrer, avlingsforsterker og karbonlagrer. Men hva er det egentlig? Og er det noe for hobbygartneren?
Dyrk selv Fruktbar jord i potter, karm og hage Ø-merkede gjødsel- og jordforbedringsmidler er så og si faset ut. God jord laget på bærekraftig vis er komplisert i industriell skala og bruken av torv er i strid med økologiprinsippene. Så hva slags jord skal vi bruke dersom vi ikke har egen jord?
Reportasjer Bare barnemat? Hvordan vet vi at maten vi serverer barna er trygg og sunn? Er ferdigmaten ok, eller bør vi lage all barnemat selv? Og hvordan få barna til å elske brokkoli? Det er ikke bare barnemat for småbarnsforeldre å navigere i rett og galt for minstemann. Dette retter Ren Mat søkelyset på i årets sommerutgave.
Reportasjer Den grønne revolusjon 2.0 I Norge spiser vi nesten dobbelt så mye kjøtt som på 1950-tallet. Importen av soya til husdyrfôr har vokst i samme takt. Samtidig anbefaler helsemyndigheter og forskningsrapporter oss å spise mer grønt, og redusere kjøttforbruket. Bør vi alle bli vegetarianere?
Råvarer Ny forskning på gammelt korn Der emmer har vært dyrket i over 8000 år ble hvetesorten Mirakel godkjent for produksjon for seks år siden. Hvorfor utvikler vi nye kornsorter?
Reportasjer Godt håndverk gir god bi-smak En smaksbombe! Det smaker karamell, urter, litt banan, syrlig og søtt. Vi er hos Heidi Midtflå, birøkteren fra Bingen i Buskerud, og smaker på lynghonningen som vant NM i honning i 2017.
Reportasjer Aroniapioneren Vi ser den gjerne pynte opp i en og annen hage, i rundkjøringer og langs veiene. Men innovative bønder har oppdaget at aroniabusken kan være så mye mer enn en prydbusk: Bærene fra den robuste og vakre busken er nemlig fulle av sunne plantestoffer.
Reportasjer Plantebasert og sjølberga En bevegelse av bønder velger bort husdyr til fordel for et plantebasert landbruk. Er det mulig å både dyrke og forbedre jorden uten tilgang på husdyrgjødsel? En av Englands eldste økologiske gårder har drevet plantebasert landbruk uten husdyr i over 25 år, og er så godt som selvforsynt på ressurser og jordfruktbarhet. Ikke noe bullshit der i gården.
Intervjuer På frontlinjen De er unge, de er handlekraftige, de er ofte kvinner og de står i bresjen for en grønnere verden. Vi har møtt Anja Bakken Riise, som leder folkebevegelsen Framtiden i våre hender. For Anja er klimahandling lik menneskerettigheter. #detskjer
Artikkel Bonde på taket På toppen av Brooklyn kan urbane bønder dyrke løk og salat på verdens største takgård. Brooklyn Grange Rooftop Farm tar bokstavelig talt tak i egen by, og har gjort grønn business av høytliggende, bærekraftig produksjon midt i asfaltjungelen.
Reportasjer Tidlig matglede Hvis vi kan enes om at oppdagelsen av smaker og spisevaner legges i de første årene av våre liv, er det ikke da litt rart at måltidene får relativt liten plass der barna oppholder seg i så mange timer – hver ukedag?
Reportasjer Hva skal hunden spise? Markedet for sunnere mat til beste for helse, miljø og etikk tar av, men glemmer vi menneskets beste venn? Hvorfor gir nesten alle sine firbente venner bare prosessert ferdigmat?