Ren Mat logo
Søk Siste nummer
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
Søk Siste nummer
Ren Mat logo
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
  • Reportasjer
  • Intervjuer
  • Råvarer
  • Helse
  • Dyrk selv
  • Meninger
  • Bokomtaler
  • Drikkeomtaler
Ren Mat Nr34 Illubilde Hanne Stensvold
Reportasjer

Havet i vinterens Ren Mat

Ren Mat tar et dypdykk i det store blå i vinterutgaven. Havet er viktig for kystnasjonen Norge. Men hvordan skal havressursene forvaltes i fremtiden?

Per Harald Olsen Ntnu Web
Meninger

Forurensning i torskens fødestue

– Vi er i ferd med å ødelegge viktige økosystemer og grunnlaget for bærekraftig høsting av havet, mener Arne Pedersen, leder i Norges Kystfiskarlag.

Lofoten sjark Foto Lotte Shephard Ren Mat
Reportasjer

Folkets hav?

Samtidig som Norge støtter FNs nye retningslinjer for småskala fiskere, vil regjeringen liberalisere fiskerettighetene ytterligere i eget land hvor rettighetene allerede spekuleres i. Fiskeripolitikken er nå under granskning av Riksrevisjonen. Er havet fremdeles folkets allmenning?

knudstadholen_ren_mat_foto_kjerstiskarstaarvik1
Intervjuer

Fiskehandleren ved innlandshavet

Av matbransjens kokkeelite omtales den som landets beste fiskebutikk. Helt siden 1925 er det mangfold og kvalitet som har vært fokus hos Knutstad & Holen på Hamar.

Maja Lunde Foto Oda Berby Ren Mat Web
Intervjuer

Bidronningen

Da Maja Lunde skrev Bienes historie trodde hun ikke i sine villeste drømmer at den ville nå så langt. Nå er den oversatt til 35 språk. Å arbeide med temaer som bier og pollinering ga forfatteren et nytt syn på verden.

Web 2019 08 Skogssopp Fotograf Lise Von Krogh 02
Råvarer

Tre gode grunner til å plukke sopp

Sopp er sunt, det er matauk og mosjon. Ernæringsbiolog Lise von Krogh gir oss noen harde ernæringsfakta og tips til konservering.

Akeren Pa Kirkerud Andelsgard  Foto Emma Gerritsen
Meninger

Nøkkelen til endring

I takt med økende globalisering, urbanisering og industrialisering, blir distansen mellom oss mennesker og naturen stadig større. Kan nye landbruksmodeller vise veien til et paradigmeskifte for en mer bærekraftig matproduksjon?

Georgia Ukemeny Ren Mat Nr 33 Nadin Martinuzzi 2
Meninger

Eventyrland: Mat fra Georgia

Knut Hamsun kalte det Æventyrlandet. Dagny Juel endte sine dager der. I dag er det de kulinariske opplevelsene som får stadig flere til å se mot Georgia, landet midt på den gamle Silkeveien mellom øst og vest.

Epleillustrasjon Crop
Råvarer

Epletid

De norske eplene er i sesong, og har gjennom en lang vekstperiode utviklet syrlighet og sødme som balanserer på kanten av det perfekte. Norske epler er i verdensklasse og det er mye som skal til for å slå smaken.

Erik Roed Herfra Augusthagen 2019
Reportasjer

Jord – universet under våre føtter

Matjorda. En tynn skorpe av karbon og mineraler som bare dekker noen deler av klodens tørre land – fullspekket av ukjente livsformer. Forstår vi egentlig hva som skjer under føttene våre?

Dag Jorund Lonning FOTO ERIK RØED
Intervjuer

Inn i det kompost-moderne

– Kinderegget er at vi kan produsere masse mat og samtidig takle utfordringene med klima, biologisk mangfold og tap av matjord, mener professor og forfatter Dag Jørund Lønning.

Matfraoppland Bredde
Meninger

Kan vi redde verden med lokalmat?

Marte Olsen spiser kun lokalprodusert mat fra Oppland, et månedslangt prosjekt hun er midtveis i. Hvordan ser kostholdet hennes ut? Og hvordan påvirker matvalgene hennes avfall, matsvinn, lokal verdiskapning, klima og biologisk mangfold? Marte gir oss et innblikk i lokalmatdietten.

Tilbake
Neste
Ren Mat logo
Utgis av
Økologisk Norge
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
Ren Mat
Grønlandsleiret 31, 0190 Oslo
Tel. Økologisk Norge: +47 24 12 41 00
info@renmat.no
www.renmat.no

Ansvarlig redaktør er
Kjersti P. Skar Staarvik
kjersti@renmat.no

Ren Mat er medlem av Fagpressen og arbeider etter Redaktørplakaten og Vær varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Vil du bli medlem i Økologisk Norge? Som medlem får du Ren Mat i postkassen hver sesong. Bli medlem her

Denne siden bruker cookies for å lagre informasjon på din PC.
Vi bruker cookies som anonymiserer dine brukerdata, så vi kan
optimalisere brukeropplevelsen. Se personvernerklæring.

I dette nummeret

Biohacking for folket

I denne utgaven av Ren Mat undersøker vi begrepet Biohacking. Hvordan kan metodene hjelpe oss på veien mot et bedre, sunnere og kanskje også et lengre liv? Kanskje er det noe å plukke opp her? For sannheten er at antall syke i dette landet ser ut til å øke i samme takt som vi også får det bedre. Hvordan knekke dette paradokset?

Kjøp Ren Mat

Forside nr56