Ren Mat logo
Søk Siste nummer
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
Søk Siste nummer
Ren Mat logo
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
  • Reportasjer
  • Intervjuer
  • Råvarer
  • Helse
  • Dyrk selv
  • Meninger
  • Bokomtaler
  • Drikkeomtaler
Leppefisk Rognkjeks Laks
Meninger

Etikk og moral i oppdrett

Det siste året har velferd og helse hos gris fått sterkt fokus i media gjennom Norun Haugens avsløringer i svineproduksjonen. Men for fisk i oppdrett, som omfattes av det samme regelverket for dyrevelferd, er historien en helt annen og for rensefisk verst.

Okologisk Oppdrett Foto Debio Info
Meninger

Økologisk laks – grønnvasking eller bedre velferd?

En viktig målsetning for økologisk produksjon er å skape et miljø som tilgodeser husdyrenes naturlige adferd og behov. Ifølge Debio skal Ø-merket garantere at dyrevelferd «tilfredsstiller strenge krav». Men er økologisk produksjon egentlig bedre for laksen?

The Northern Company
Råvarer

Slik høster du tang og tare selv

Hele kysten bugner av gratis mat: tang og tare. Vi har tatt en prat med The Northern Company og Lofoten Seaweed og satt sammen en miniguide for høsting av algene.

Thenortherncompany
Reportasjer

Vått, vilt og grønt

Tang og tare gir håp om at vi kan gjøre ting annerledes, mener Zoe Christiansen, gründer av The Northern Company. I to måneder hver vår reiser hun 45 sjømil ut i havet utenfor Helgelandskysten for å høste tang og tare for hånd.

Lofoten Seaweed
Reportasjer

Lofotens umami

Utstyrt med våtdrakt, kurv og kniv jakter Angelita Eriksen og Tamara Singer på umami i det kalde havet utenfor fiskeværet Napp i Lofoten. Under havoverflaten bugner et matfat med sunne råvarer – tang og tare. Hvorfor i alle dager gjør ikke flere dette?

Soap 1509963 1280
Råvarer

Hjemmelaget såpe

Lager vi såpene selv har vi full kontroll på ingredienser, og i tillegg unngår vi unødvendig emballasje. Her er en oppskrift for nybegynneren.

Bakt Sellerirot
Råvarer

Den økologiske julematen

Økologisk, råvarebasert og grønt; her er Ren Mats favorittoppskrifter til julefrokost, julemiddag, julekaker og dessert.

Kystgeit Foto Lotte Shephard
Reportasjer

Oslos nye geiteflokk

Da det bevaringsverdige kulturlandskapet i Sørkedalen var i ferd med å gro igjen, ble utrydningstruede landskapspleiere fra Stadlandet hyret inn til storbymarka. Kystgeita bor på Bogstad gård, og snart skal den også flytte ut på øyene.

Foto Annabirgittemilford Nibio Renmat Ulvikandelslandbruk Katinka Kilian
Reportasjer

Betyr det noe hvor vi kjøper maten vår?

Bruker du tid og krefter på å kjøpe mat gjennom for eksempel andelslandbruk, gårdsbutikker, REKO-ringer og Bondens Marked? En undersøkelse fra NIBIO viser at det er flere gode grunner til å fortsette med det.

Havna I Henningsvr Lotte Shephard Ren Mat
Reportasjer

Kort om privatiseringen av havet

Sentraliseringen av fiske begynte lenge før Røkke og Aker Seafoods. Ottar Brox argumenterte allerede på femtitallet for den tradisjonelle kystfiskemodellen. Hadde det vært politisk vilje til å endre en brøkdel av mekanismene til fordel for sjarkfiske, ville levestandarden i Nord-Norge sett ganske annerledes ut, og det ville vært produsert mye mer kvalitetsfisk, mente Brox.

Kystopproret 2017 Asbjorn Nilsen
Reportasjer

Kystopprøret

I Vardø er en amerikansk radar den største arbeidsgiveren. – Vi vil leve av fiskerier, ikke hemmelige radarer, sier Eva Lisa Robertsen, leder av Kystopprøret 2017.

Ministernesvik Nrings Og Fiskeridepartementet
Intervjuer

Fiskeri- og sjømatministeren om dyre kvoter

I vinterutgaven av Ren Mat er flere av intervjuobjektene i artikkelen «Folkets hav?» kritiske til Regjeringens foreslåtte reform av kvotesystemet som ble lagt frem i juni, samt deler av dagens fiskeripolitikk der fiskekvoter er kostbare og samler på færre og større hender. Her er fiskeri- og sjømatminister Harald T. Nesviks tilsvar i full lengde.

Tilbake
Neste
Ren Mat logo
Utgis av
Økologisk Norge
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
Ren Mat
Grønlandsleiret 31, 0190 Oslo
Tel. Økologisk Norge: +47 24 12 41 00
info@renmat.no
www.renmat.no

Ansvarlig redaktør er
Kjersti P. Skar Staarvik
kjersti@renmat.no

Ren Mat er medlem av Fagpressen og arbeider etter Redaktørplakaten og Vær varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Vil du bli medlem i Økologisk Norge? Som medlem får du Ren Mat i postkassen hver sesong. Bli medlem her

Denne siden bruker cookies for å lagre informasjon på din PC.
Vi bruker cookies som anonymiserer dine brukerdata, så vi kan
optimalisere brukeropplevelsen. Se personvernerklæring.

I dette nummeret

Biohacking for folket

I denne utgaven av Ren Mat undersøker vi begrepet Biohacking. Hvordan kan metodene hjelpe oss på veien mot et bedre, sunnere og kanskje også et lengre liv? Kanskje er det noe å plukke opp her? For sannheten er at antall syke i dette landet ser ut til å øke i samme takt som vi også får det bedre. Hvordan knekke dette paradokset?

Kjøp Ren Mat

Forside nr56