Dyrk selv

Slik dyrker du chili

Spansk pepper, kajenne, jalapeño, habanero, piri piri – alle er de navn på det vi også kjenner som chili. Slik dyrker du den eksotiske frukten i din egen vinduskarm.
Timothy L Brock Wj5Mej6M Wi4 Unsplash

Chili både elskes og hates. Den kan både brenne i halsen og lamme tungen – og det er sant at det finnes chilifrukt med så mye av stoffet capsaicin i chilien, at nærkontakt med frøene kan få ganske ubehagelige konsekvenser. Det er imidlertid få som dyrker den i Norge – noe det egentlig ikke er grunn til. Chilien har høye verdier av A- og C-vitaminer, antioksidanter og ja, den pirrer tungen, brenner eller fremkaller tårer – men det er litt av sjarmen.

Chili kan vokse i nesten alle typer boliger da de ikke er krevende, bare en vinduskarm med lys og jevn stuetemperatur. Det er vanlig å begynne i februar.

I LATIN-AMERIKA har planten vært kjent i 6000 år, men i Norge tok kjøpmennene først inn den sterke chilien da innvandrerne begynte å komme på 60-tallet. Det er spansk pepper fra paprikafrukten i pulverform som er mest kjent i Norge i tillegg til kajennepepper, en variant av chili som kommer fra guineafamilien.

Chili kan vokse i nesten alle typer boliger da de ikke er krevende, bare en vinduskarm med lys og jevn stuetemperatur.
Foto: Jeppe Vadgaard/Unsplash

Norganic er et av firmaene som forhandler økologiske frø, først og fremst fra Kina og Tyskland. Solhatt økologisk hagebruk selger økologiske frø. Produksjon av chili i Norge er marginal, men Henrik Jorde, som du kan lese om litt lenger ned i saken, produserer etter økologiske prinsipper. Debio, som kontrollerer og godkjenner økologiske produksjoner i Norge, kan fortelle at det finnes mange som forhandler økologisk chili i ulike varianter, f.eks. chili i sjokolade, chilisennep, chiliolje og chilisaus. I disse produktene er chili som ingrediens importert.

CHILIELSKERE fremholder den gunstige effekten på forbrenningen. Noen foreslår en halv teskje i morgenteen for å få fart på dagen, men skal man lykkes må de første 5-10 blomstene knipes av før chilifruktene kommer, for at de skal bli potente nok.

– At bruken av chili i matlagingen har tatt seg betydelig opp de siste ti årene er vi sikre på. Chili, lime og koriander er smakstilsetninger som gir det typiske asiatiske smaksbildet som hører med i retter som mange liker godt, sier kommunikasjonssjef i Opplysningskontoret for frukt- og grønt, Gerd Byermoen.

Hun har vært i kontakt med flere som jobber i frukt og grønt-avdelinger i ulike dagligvarebutikker som også bekrefter dette.

Nå arbeider jeg på spreng for å få ut masse nye kule, chilisorter på nettsiden løpet av kort tid.

I 2016 STARTET Henrik Jorde firmaet Heat of Norway med dyrking av chili - nesten 170 ulike sorter - etter økologiske prinsipper.

– Nå er det tid for innhøsting og klargjøring for vinteroppbevaring, forklarer Henrik.

Han startet opp i 2016 og har chilidyrkingspakker for den som vil starte hjemme hos deg selv, i tillegg til planter og chiliprodukter, som chilisausen Roasted Habanero, kåret til Skandinavias beste.

– Det stemmer at vi vant en smakstart med Roasted Habanero for et par år siden, så det er vi meget stolt over, bekrefter han.

En av plantene heter Aji Mango, og er en oransje chilisort med mangosmak utviklet i USA av firmaet Pepperlover. Styrken ligger på 10 000-30 000 scoville.

Styrken på frukten måles i scoville – forkortet til shu. Guinness rekorden er en chili som måler ufattelige 1 569 millioner scoville. 

– Jalapeño er mellom 2-8 000 SHU og kajenne pleier å være mellom 25-50 000 SHU, så Aji Mango er mellom de to. Den har veldig god smak - det er en av de jeg selger mest av. Nå arbeider jeg på spreng for å få ut masse nye kule, chilisorter på nettsiden iløpet av kort tid, sier Henrik.

Foto: Utsman Media/Unsplash
Frøene får man rett og slett fra en chili som har ligget og tørket.

DYRKING AV CHILI

Først og fremst trenger vi: Lys og varme!

Så trenger vi også: Frø, en potte og god jord. Jorden skal være fuktig. Når du skal dyrke chili, finnes det mye å velge mellom, de er lette å få til og kan bli en meter høye. Bare i Mexico har man over 120 forskjellige sorter med forskjellig smak, form, farge og styrke. Det som skiller gutter fra menn i denne sammenhengen er styrken på chilien, som rangeres på Scoville-skalaen. Frøene får man rett og slett fra en chili som har ligget og tørket.

Frø til en hot habanero kan man få fra en chili fra nærbutikken og la den tørke. Skal man begynne med litt mer sjeldne chilityper, er det nok å søke på på nettet.

Frøene skal plantes maksimalt 1 cm under jorda, et par frø i hver potte. Ha så gjennomsiktig plast over potten med små hull. Varme er viktigere enn lys den første tiden.

Unngå for mye vanning. Jorden skal være fuktig, men ikke gjennombløt. Husk næring ved hver vanning. Følg med og se hva de ulike plantene trives med. Det kan være nødvendig med en lampe inne, men ikke lys over 12 timer.

Når de vannes, må man passe på at frøene ikke flytter på seg. Når de etter ca. 14 dager spirer, kan de settes i vinduskarmen i stuetemperatu, og nå vil de ha lys!

Når det spirer grønt, kan plasten fjernes. I midten av mai, når røttene er lange, kan den plantes ut i balkongkasser eller krukker. Man kan venne dem sakte til utelivet ved å sette dem ut et par timer om dagen i 14 dager. Det finnes egne grupper på nettet som kan tipse om potter, jord og beskjæring.

HVILKEN SORT SKAL VI VELGE?

Jalapeño er litt mer butt i fasongen enn den røde chilifrukten, men omtrent like sterk. Den grønne og røde chilien er populær i kjøttdeig til tacos, den har styrke som grønn pepper. Habanero minner om en minipaprika, men er kruttsterk og finnes i flere farger, gul, grønn, og rød, opptil hundre ganger sterkere enn spansk pepper. Den brukes ofte i salsaer, med yoghurt naturell som tilbehør. Den sterke piri-pirien kan brukes i bacalao. 

Sort – Scovillegrader
Habanero – 300 000 
Piri Piri – 150 000 
Jalapeño Pepper – 30 000 
Cayenne Pepper – 20 000 
Red Hot Chili Pepper – 15 000 
Chili Pepper – 1 500 
Paprika  – 0 
Disse milde variantene er også populære å dyrke:
Big Jim, Sweet banana, Sivri Biber, (100–500 scovillegrader), Fenir (500–1 000), Czechoslovakian black, Meek og Mild Poblano, (1 500–2 500), Jalapeno Summer heat, (2 500–5 000 jalapeno). Sterkere er Ai Habanero og Cheyenne. Aji Blanco Cristal (10 000–23 000), Inferno, Monkeyface, (50 000–100 000), Rocoto Manzano, (100 000–200 000) og Arizona, Blondie (100 000–350 000).

Flere artikler