Helse Det ukontrollerte human-eksperimentet 50 prosent av matvarene vi spiser inneholder rester av sprøytemidler, men under grenseverdiene. Betyr dette at det meste av maten vår er trygg? Ikke nødvendigvis. For vi spiser mat med sprøytemidler i kombinasjon, mens grenseverdiene er basert på sprøytemidler vurdert enkeltvis.
Intervjuer Tre på stølen Hvorfor velger noen å tilbringe sommermånedene med jobb fra morgen til kveld i fjellheimen? Vi spurte to budeier og en budør.
Reportasjer Budeienes rike Setra har vært, og er stadig, kvinnenes område. I dag er antall setre med melkeproduksjon sterkt redusert. Naturlig nok er også antall budeier i fåtall. Mon tro hvor mye kunnskap, matkultur og bondevett vi mister med hver budeie som forsvinner.
Meninger Blindsoner i landbruket? Tidligere i år var verden ikke bare vitne til, men deltok i et gigantisk internasjonalt opprør mot rasisme. Hvordan påvirker samme undertrykkelse mat og landbruk?
Råvarer Bravo for Brassica Fra middelalderen og opp til vår tid har denne store familien av farge- og smaksrike matplanter holdt mangelsykdommer fra døren, og gitt oss nordboere både festmat og sikringskost. Hva er historien til de norske sortene og hvordan kan vi dyrke dem selv?
Råvarer Siderens mange sider En favorittdrue eller ølstil er trolig godt etablert hos mange av oss. Men vet du at det også finnes et hav av ulike sidervarianter? Her gir pommelier Thomas Digervold oss en introduksjon i de vanligste sidertypene i Norge slik at du kan finne en sider etter din smak.
Råvarer Kunsten å sanke For sankeekspert Gaute Vindegg er det en tradisjon å besøke det vennskapelige pæretreet og det strabasiøse hasselbuskaset. Nå har han sammen med Arild Eriksen og Kristin H. R. Nielsen og en stor gjeng samarbeidspartnere gjort det litt enklere for oss nybegynnere å sanke mer.
Dyrk selv Slik dyrker du chili Spansk pepper, kajenne, jalapeño, habanero, piri piri – alle er de navn på det vi også kjenner som chili. Slik dyrker du den eksotiske frukten i din egen vinduskarm.
Intervjuer Setersøstrene Født med tolv års mellomrom var det alle somrene sammen på Jelsetra som bygde relasjonen mellom søstrene Ragnhild og Turid Nordbø fra Grindal Ysteri. Og kanskje var det nettopp fotfestet de hadde i hver sin generasjon som gjorde at de vekket til live en gammel tradisjon?
Reportasjer Kål: sikringskost og festmat Høstens utgave av magasinet Ren Mat ser nærmere på den store kålfamilien. Hva er historien og fremtiden til norske kålsorter og hvordan kan vi selv dyrke dem økologisk? Ren Mat Nr. 37 "Hyllest til kålen" er straks ute for salg.
Meninger Et privilegium at naboene er økologiske bønder Gjennom sommeren og høsten er det en døgnåpen liten kiosk hvor vi kan plukke ferske, fargerike grønnsaker direkte fra jordet. På kjøpet får vi en god følelse av å støtte lokale matprodusenter som pleier jorden med kunnskap og kjærlighet, skriver Ingrid Wærnes Minde.
Reportasjer – Det ligger mye kunnskap og håndverk i dette Siw Ørnhaug mener at den maten du dyrker selv alltid smaker bedre. I hagen bygger hun sitt eget, spiselige prydparadis.