Ren Mat logo
Søk Siste nummer
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
Søk Siste nummer
Ren Mat logo
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
  • Reportasjer
  • Intervjuer
  • Råvarer
  • Helse
  • Dyrk selv
  • Meninger
  • Bokomtaler
  • Drikkeomtaler
Hovedbilde Tidlig Gronn Sabel 1 Solhatt Okologisk Hagebruk As
Råvarer

Grønn sabel

Proteinrike planter som gjødsler seg selv og smaker søtt. Erter gir næring til både mennesker, dyr og jord. Hvorfor dyrker vi ikke mer av de små grønne?

Losaeter Foto Svein G  Kjode 2
Reportasjer

Å dyrke det gode liv

Det som tidligere ble kalt geriljadyrking, får nå egne poster i kommunebudsjettene. Politiske krefter vil kle oss i grønt. Hvorfor er det urbane landbruket så bra for oss?

Skolehage Foto Eva Birgitte Hollander
Reportasjer

Skolehagenes renessanse

Elevene ved Nordby Skole i Ås er i sving med å så og plante i skolegården. Her sås nye kunnskapsløft, FNs bærekraftsmål og økologiske prinsipper. Snart er frøene blitt gulrøtter, squash og kornblomster. De bygger opp en skolehage; ni andre skoler gjør det samme, i regi av Økologisk Norge. Er det duket for skolehagenes renessanse?

Vinmarkene Hos Biodynamiske Krasna Hora I Tsjekkia Foto Krasna Hora
Reportasjer

Ren vin

Vi som bryr oss om hva vi spiser, bør også bry oss om hva vi drikker. La oss derfor snakke om naturvin. Blant skilter som «økologisk» og «biodynamisk» finner vi nå også begrepet «naturvin» på polhyllene. Men hva betyr det egentlig?

Nedre Skinnes Foto Jo Straube
Reportasjer

Regenerativ jord og lykkelige dyr

Plogen står nedstøvet på låven, jorda pleies med regenerative metoder og grisene løper fritt på stranda. På Nedre Skinnes gård er det smil og latter, lykkelige griser, sauer og folk.

Linda Marianne Foto Eva Birgitte Hollander
Intervjuer

Læremestrene

Hvem har sagt at et klasserom må ha fire vegger? Utstyrt med hageredskaper, pedagogikk og økologi har Linda Jolly og Marianne Leisner spadd frem skolehager i flere tiår. Takket være deres pionerarbeid ser vi starten på en oppblomstring av det grønne klasserommet.

Bybonden Ida Kleppe Foto Tom R  Hjertholm Bergensavisen
Intervjuer

Yrke: bybonde

– Hvorfor skal vi kun ha prydvekster i offentlige rom når vi også kan ha mat? spør Ida Kleppe, bedre kjent som Bybonden i Bergen. Ved hjelp av urbant landbruk har hun i snart to år gjort byen både grønnere og mer inkluderende.

Foto Iselin Kristiansen Bymiljoetaten 1
Intervjuer

Ultralokal matforsyning

Da Kulturetaten i Oslo ble overbevist om andelslandbruksmodellen på et kurs hos Økologisk Norge, ble Oslos mest sentrale andelslandbruk dannet på Tveten gård – og ventelisten er lang.

Leangen Parsellhage Foto Anne Gro Gullvik Froiland 2
Intervjuer

Jordsjuke byfolk

Det finnes forskjellige motivasjoner for å bli med i urbane dyrkningsprosjekter, og ulike forventninger til hva det innebærer. Noen søker dugnadsånd og sosiale fellesskap – andre vil dyrke i frihet og med autonomi.

Holt Laeringstun2
Intervjuer

Arktisk matproduksjon

På Tromsøya finner du Nord-Norges aller største by, Tromsø – men kun ett eneste gårdsbruk. Da en ny, sentrumsnær bydel truet den sjeldne matjorda, grep Holt Læringstun tak i spadene for å kunne fortsette med bynær kunnskapsformidling – fra jord til bord, og tilbake til jord.

Tveten Urbant Landbruk Oyvind Horgmo
Reportasjer

Uten mat og drikke, duger byen ikke

Urbant landbruk som begrep er både en selvfølgelighet og et paradoks. Byer har blitt til der jorda eller fisket var fruktbart, men den typiske urbane arbeideren jobber utenfor primærnæringene. Og når byen vokser, da krymper matfatet vårt.

Urbantlandbruk David Stenmarck
Meninger

Pallekarmen – opplæring i bondekunnskap

Å dyrke sin egen mat skjerper bevisstheten om globale matssystemer og skaper solidaritet med småbønder, selvbergere og bybønder også i land langt borte. Dessuten er det matsuverenitet i praksis, skriver Kari Gåsvatn.

Tilbake
Neste
Ren Mat logo
Utgis av
Økologisk Norge
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
Ren Mat
Grønlandsleiret 31, 0190 Oslo
Tel. Økologisk Norge: +47 24 12 41 00
info@renmat.no
www.renmat.no

Ansvarlig redaktør er
Kjersti P. Skar Staarvik
kjersti@renmat.no

Ren Mat er medlem av Fagpressen og arbeider etter Redaktørplakaten og Vær varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Vil du bli medlem i Økologisk Norge? Som medlem får du Ren Mat i postkassen hver sesong. Bli medlem her

Denne siden bruker cookies for å lagre informasjon på din PC.
Vi bruker cookies som anonymiserer dine brukerdata, så vi kan
optimalisere brukeropplevelsen. Se personvernerklæring.

I dette nummeret

Plast

Plast er overalt – i maten, vannet, luften og til og med klærne våre. Den beskytter og forlenger holdbarheten på maten, men skaper også store miljøproblemer. I Ren Mat 55 utforsker vi plastens dilemmaer: Hvordan påvirker den helsen vår? Finnes det gode alternativer? Og hva skjer om vi ikke tar grep?

Kjøp Ren Mat

RM 55 - Plast cover