Ren Mat logo
Søk Siste nummer
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
Søk Siste nummer
Ren Mat logo
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
  • Reportasjer
  • Intervjuer
  • Råvarer
  • Helse
  • Dyrk selv
  • Meninger
  • Bokomtaler
  • Drikkeomtaler
REN MAT NR 45 ULTRAPROSESSERT FOTO NADIN MARTINUZZI
Reportasjer

Høstutgaven: Ultraprosessert mat

60 prosent av maten vi kjøper i butikken er ultraprosessert. Hva er egentlig denne maten og hvordan påvirker den helsen vår? Høstutgaven av Ren Mat ser på det ultraprosesserte kostholdet under lupen for å undersøke hva slags kosthold og jordbruksmetoder som kan bidra til bedre helse for både mennesker og planet.

Korn Eg
Reportasjer

Vi sitter alle i samme båt. Men hvem skulle ta med årer?

Det kan virke som en selvfølge. Maten gir energi som vi trenger for å leve, og matproduksjon er derfor menneskenes viktigste aktivitet. Uten mat går vi helt enkelt til grunne, både som individer og samfunn. Men agerer vi som om vi har tatt dette inn over oss?

Kornlager
Reportasjer

Alltid beredt! Eller?

Krise og konflikt gjør oss ikke bare avhengige av militært forsvar, men også en bred sivil beredskap. Men med nedlagte kornlagre og krig i Europas spiskammer, hvordan står det egentlig til med Norges matberedskap?

Okonomyiaki
Reportasjer

Her er årets økomat på Øya

95 prosent av maten på Øyafestivalen er økologisk. Alle retter klimamerkes, og 20 av 25 matboder er uten kjøtt – God planlegging og gode råvarer er nøkkelen, sier miljø- og matsjef Mia Frogner. Vi guider deg gjennom øyamaten!

Kia Vulgaris2
Reportasjer

Øyafestivalen: – Vil være en motkraft

– Festivaler er som maskiner for svinn, søppel og kapitalistiske krefter, og Øya prøver å være en motkraft mot dette, sier landbrukskokk Kia Vulgaris. Som leder for frivillig-cateringen gjør hun sin innsats for å endre matsystemet. Gullmerke fra Debio til tross; - Det går ikke an å komme til et endelig mål når det gjelder bærekraft, mener 28-åringen.

Hogtog Vilt 02 JST
Intervjuer

Urter utenfor allfarvei

Det begynte med brennesle, og endte med 200 kilo urter i året. Hos Høgt & Vilt blir velduftende vekster plantet, plukket og pakket for hånd.

Matvalget Oslo kommune og Heftyes barnehage pa Bygdo Kongsgard Foto Matvalget Birgitta Eva Hollander
Meninger

Verdien på barnehagematen kan ikke måles i kroner alene

– Det går faktisk hardere ut over kostpengene å ha et mattilbud bestående av kjøpebrød og tubeost, enn å bake brødet og lage most pålegg selv, skriver leder av Matvalget, Marte Von Krogh.

Markus Hoy opplosning Foto Marit Lundby 10
Meninger

Bærekraftig matproduksjon er beredskap for krisetid

For alle som bryr seg om jordbruk, bønder og ikke minst mat på bordet, burde årets hendelser ha vært en kraftig vekker. Jordbruket er i krise.

DSC05097 2
Reportasjer

Credobilitet

Det enkle er ikke nødvendigvis det beste, mener Credo-sjef Heidi Bjerkan. Hun driver en av de beste restaurantene i Skandinavia, og lærer en ny generasjon å fermentere kimchi på fritida.

1 delaas lotte shephard renmat 280422 HONE
Dyrk selv

Tips beitehøns i egen hage

De luker, gjødsler, spiser skadedyr og legger egg. Det er mange fordeler med å ha høner i kjøkkenhagen. Her er seks tips fra Delås Gård til å komme i gang.

2 delaas lotte shephard renmat 2804222 CAMILLA
Reportasjer

Løsslupne høner

På Delås Gård er det hønene som gjødsler, rydder og holder plantene frie for skadedyr. – Den egentlige bonden her er høna, sier Camilla og Raymund Lester-Watvedt som holder beitende høns som en del av et mangfoldig kretsløp på gården.

Vanne hagen
Dyrk selv

Slik vanner du smart i sommer

Hvordan holder vi kjøkkenhagen fuktig i tørre sommermåneder? Her er noen tips.

Tilbake
Neste
Ren Mat logo
Utgis av
Økologisk Norge
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
Ren Mat
Grønlandsleiret 31, 0190 Oslo
Tel. Økologisk Norge: +47 24 12 41 00
info@renmat.no
www.renmat.no

Ansvarlig redaktør er
Kjersti P. Skar Staarvik
kjersti@renmat.no

Ren Mat er medlem av Fagpressen og arbeider etter Redaktørplakaten og Vær varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Vil du bli medlem i Økologisk Norge? Som medlem får du Ren Mat i postkassen hver sesong. Bli medlem her

Denne siden bruker cookies for å lagre informasjon på din PC.
Vi bruker cookies som anonymiserer dine brukerdata, så vi kan
optimalisere brukeropplevelsen. Se personvernerklæring.

I dette nummeret

Biohacking for folket

I denne utgaven av Ren Mat undersøker vi begrepet Biohacking. Hvordan kan metodene hjelpe oss på veien mot et bedre, sunnere og kanskje også et lengre liv? Kanskje er det noe å plukke opp her? For sannheten er at antall syke i dette landet ser ut til å øke i samme takt som vi også får det bedre. Hvordan knekke dette paradokset?

Kjøp Ren Mat

Forside nr56