Bente Westergaard | Iris forlag
Bente Westergaard har jobbet som kjøkkensjef en rekke steder, vært matskribent, holdt kurs og i det hele tatt vært en talsperson for økologisk matlaging i hele 50 år. Det startet på det legendariske Spisestedet i Hjelmsgate 3, da Bente la universitetsutdannelse til side og startet som vegetarkokk med biodynamiske råvarer. Norge hadde ingen tradisjon for vegetarmat, og Bente måtte finne opp alle rettene. Dette fortsatte som en rettesnor for den selvlærte kokken, og selv i dag er det hennes mantra; dikt din egen mat! For de færreste kokebøker sier noe om hvilket resultat man kan vente seg, og hvorfor oppskriften er som den er. Hva skjer om man ikke har alle ingrediensene? Kan noe gjøres på slump? Og hvorfor kombinerer vi smakene slik vi gjør? Det er forfriskende å lese om mat og måltiders tilblivelse gjennom Bentes penn. Gjennom konseptet Grønn Gourmet har Bente bygget opp en tilnærming til mat hvor kortreiste og økologiske råvarer står i sentrum for velsmakende retter tilpasset alle fire årstider. Det er en fryd å lese en bok hvor den økologiske matgleden ligger som en rød tråd gjennom alle tips, personlige anekdoter og oppskrifter. Enten du var stamgjest på Majorstuen på 80-tallet, eller er helt fersk økovenn; lar du denne kjøkkensjefen lede deg på veien gjennom neste års middager, har sjansen aldri vært større for å bli en vaskekte grønn gourmet. KS