Ren Mat logo
Søk Siste nummer
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
Søk Siste nummer
Ren Mat logo
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
  • Reportasjer
  • Intervjuer
  • Råvarer
  • Helse
  • Dyrk selv
  • Meninger
  • Bokomtaler
  • Drikkeomtaler
A Jeg Vet En Seter 1966 19028299156
Meninger

Å, jeg vet en seter

Er det noe forskjell på om en utvikling tar en uke eller 100 år? Vi kan stille oss dette spørsmålet når det gjelder antall setre i Norge. Har en seter redusert verdi bare fordi utviklingen går sakte?

8 Andelslandbruk Bynaert Andelslandbruk Dysterjordet Pa A S Foto Emma Gerritsen
Meninger

Vår plass i naturen

Kan vi øve opp våre holdninger til naturen ved å trene på bærekraftig jordbruk? Kan deltagelse i jordbruk i tillegg til å bidra til miljøvennlig mat og fine opplevelser, være et bidrag til å dyrke frem gode holdninger til naturen?

Lakseoppdrett Norge
Meninger

Disharmonisk lakseoppdrett

Vi får jevnlige påminnelser i media om at miljøpåvirkningen fra oppdrettsvirksomheten. Hovedårsaken er åpne merder, der forurensing, virus og lus flyter fritt – slik det har gjort helt siden starten for over 40 år siden.

Erol Ahmed 742786 Unsplash
Meninger

Kjøtt og evolusjonen

Diskusjonen om hvorvidt rødt kjøtt er helseskadelig er preget av uvitenskapelige ytterligheter. Uenighet og forvirringer er fremtredende. Evolusjonen baserer seg på naturvitenskapelig forskning. Kan den brukes som en logisk forklaringsmodell?

Nasa 53884 Unsplash
Meninger

Hva blir historiens dom?

Man bør vel egentlig ikke si noe positivt om graffiti, men jeg må fortelle hva noen ungdommer i Washington hadde brukt sin maling på. Med svart på en hvit murvegg stod følgende: ”The future is cancelled due to lack of interest”.

Jord 1 Foto Wanda Wideroe
Meninger

Jorda er vårt vitale batteri

Vår beholdning av dyrkbar matjord forsvinner eller blir degradert i et slikt tempo at hvis vi ikke forandrer måten vi behandler den på, vil den kun vare i 60 år til, mener professor John Crawford ved Universitetet i Sydney.

Johanwildhagen Seafoodno
Meninger

Det store mateksperimentet

​Kun noen få prosenter av all oppdrettslaks som produseres er økologisk merket. Er oppdrettslaks bedre for oss og for miljøet om regelverket for økologisk oppdrett følges?​

Shetlandskal
Meninger

Spis sjeldne matplanter

Du finner stadig flere spennende sorter av korn, frukt og grønnsaker på markeder og i butikker. Mangfoldet er viktigere enn du tror. Ikke bare gir det mye matglede, men det er grunnlaget for matsikkerheten i verden. Likevel er mangfoldet truet fra flere kanter.

Savoykaal Undeland Foto Ls Edit Flip Web
Meninger

Er øko bra nok?

Da det var nedgangstider i 2008 gikk salget av økologisk mat drastisk ned i England. Det skjedde ikke i Sverige. Analytikere mener at grunnen var at svenskene hadde kunnskap om hvorfor de skulle velge økologisk fremfor konvensjonell mat, mens det for britene var mer en motesak – en trend.

Gem Corn
Meninger

Neste generasjon GMO

Nye metoder innen genteknologi er enklere, billigere og mer presise enn de gamle. Men vil vi ha neste generasjon GMO i maten vår eller i naturen?

Hand Jordbaer Staarvik
Meninger

Smakens hukommelse

Hvor lenge husker vi en matopplevelse? Jeg mener den fester seg til hukommelsen vår for evig tid. Derfor er gode råvarer viktig.

God Matjord Dysterjordet Andelslandbruk Foto Emma Gerritsen
Meninger

Markens føde

Meitemarken er hageeieren og bondes beste venn, men den faller ikke i like god jord hos alle. Ikke med det første...

Tilbake
Neste
Ren Mat logo
Utgis av
Økologisk Norge
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
Ren Mat
Grønlandsleiret 31, 0190 Oslo
Tel. Økologisk Norge: +47 24 12 41 00
info@renmat.no
www.renmat.no

Ansvarlig redaktør er
Kjersti P. Skar Staarvik
kjersti@renmat.no

Ren Mat er medlem av Fagpressen og arbeider etter Redaktørplakaten og Vær varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Vil du bli medlem i Økologisk Norge? Som medlem får du Ren Mat i postkassen hver sesong. Bli medlem her

Denne siden bruker cookies for å lagre informasjon på din PC.
Vi bruker cookies som anonymiserer dine brukerdata, så vi kan
optimalisere brukeropplevelsen. Se personvernerklæring.

I dette nummeret

Samberging

Hva gjør vi når maten vår hviler på import som kan stoppe over natten? Hvordan bygger vi beredskap i et matsystem som mister både kunnskap og nærhet til ressursene? Og hva skjer når selvberging møter sin egen grense – og fellesskapet må overta? I vinterutgaven spør vi hvor maten egentlig begynner, og hva som skal til for at den skal bære oss i en urolig verden.

Kjøp Ren Mat

Ren Mat nr58 forside