Ren Mat logo
Søk Siste nummer
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
Søk Siste nummer
Ren Mat logo
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
  • Reportasjer
  • Intervjuer
  • Råvarer
  • Helse
  • Dyrk selv
  • Meninger
  • Bokomtaler
  • Drikkeomtaler
Foto Hildemork Debio
Meninger

Mer lokalmat med borgerlønn?

Innføring av borgerlønn bidrar til å prioritere kvalitet fremfor kvantitet. Ved å gi bønder en sikker basisinntekt gis de mulighet til å prioritere kvalitative verdier knyttet til jord, planter, dyr og mennesker.

Ragna I Ramme
Meninger

Love, kill, eat

Jeg har holdt en killing på vei til avlivning. Jeg har satt en boltepistol i pannen på et lam. Jeg har slaktet et nyskutt reinsdyr i fjellet. Hva gjorde det med meg?

Der Maten Kjem
Meninger

Nokon jobbar i fjella våre

For dei fleste er fjell fritid og ferie, men dei ville ikkje vore så tilgjengelege om ikkje nokon hadde produsert mat i dei.

Drivhuset Kirkeby andelslandbruk
Meninger

Å spise er ingen hobby

Å dyrke jord er grunnleggende for å brødfø oss selv og verden. Noen mener at dette er et rent kommersielt anliggende som den enkelte ikke skal bry seg med. Noen sier til og med at selvdyrking er selvdigging.

foto-hilde-mork-debio
Meninger

Takk for maten

Sender vi nok varme tanker til bøndene som gir oss sommerens struttende, friske grønnsaker, nypoteter og gode matopplevelser? Min erfaring er at det er bedre å sende dem en tanke for mye enn en for lite…

Vikja Foto Emma Gerritsen
Meninger

Lovlig i EU - forbudt i Norge

Hvorfor er rå melk farligere å omsette enn upasteurisert ost? Bør ikke voksne, opplyste mennesker selv kunne få bestemme hva de skal spise og drikke?

Alma
Meninger

Nye bønder

Hva har en kunsthistoriker, en tidligere arbeidsledig, en it-konsulent, en politi og en bokhandler felles? I utgangspunktet ikke så mye, skulle man tro, men de deler en drøm – drømmen om en framtid i landbruket.

Tiara Aracama 1154089 Unsplash
Meninger

Kost for spreke unger

Vi er mer opptatt av mat og sunt kosthold enn noen gang. På idrettsarenaen derimot serveres næringsfattig og energitett mat. Det er enkelt å ta grep for at barna skal spise sunnere – og derved kunne prestere bedre.

melking-sinjarheim-foto-elisabeth-fagerland
Meninger

Melken et lite mirakel

Ein skal ikkje gråte over tapt mjølk, heiter det. Det er omlag det dummaste eg høyrer.

okoepler-rema1000-ensjo-foto-debio-heia-folk
Meninger

Hvorfor jeg velger øko

Økologisk mat vekker stadig mer positiv interesse, men blir også ofte gjenstand for kritikk.

Renmat Nr 31 Agurk Gulrot Web
Meninger

De som velger vegetar

I uminnelige tider har mennesker hatt et plantebasert kosthold. På tross av geografiske, kulturelle og religiøse forskjeller er motivasjonen ofte den samme; moral. To personer i kjøttglade Norge forteller hvorfor de valgte å bli vegetarianere.

Urbandyrking I Fredrikstad Foto Lotte Shephard
Meninger

Urbane bønder

Urban dyrking er blitt et konsept i verden. Folk vil igjen dyrke mat der de bor, og i vår generasjon er dette et nytt fenomen. Motivene er ulike, men felles er stor kreativitet, mangfold og sosiale ringvirkninger.

Tilbake
Neste
Ren Mat logo
Utgis av
Økologisk Norge
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
Ren Mat
Grønlandsleiret 31, 0190 Oslo
Tel. Økologisk Norge: +47 24 12 41 00
info@renmat.no
www.renmat.no

Ansvarlig redaktør er
Kjersti P. Skar Staarvik
kjersti@renmat.no

Ren Mat er medlem av Fagpressen og arbeider etter Redaktørplakaten og Vær varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Vil du bli medlem i Økologisk Norge? Som medlem får du Ren Mat i postkassen hver sesong. Bli medlem her

Denne siden bruker cookies for å lagre informasjon på din PC.
Vi bruker cookies som anonymiserer dine brukerdata, så vi kan
optimalisere brukeropplevelsen. Se personvernerklæring.

I dette nummeret

Samberging

Hva gjør vi når maten vår hviler på import som kan stoppe over natten? Hvordan bygger vi beredskap i et matsystem som mister både kunnskap og nærhet til ressursene? Og hva skjer når selvberging møter sin egen grense – og fellesskapet må overta? I vinterutgaven spør vi hvor maten egentlig begynner, og hva som skal til for at den skal bære oss i en urolig verden.

Kjøp Ren Mat

Ren Mat nr58 forside