Lok Foto Eg 3
Meninger

Værtegn

Enn så hyggelig ordet høres ut, sommerens solbrente grønnsaker og kornåkre var et varsku.

Høsten er en fin tid. Det bugner av modne grønnsaker på gårdene og i butikkhyllene. I åkeren på andelslandbruket jeg er med i spraker det i regnbuens farger og gartnerne melder om at vi må komme og høste purre, mangold, gulbeter, tomater og pottitter. På vei hjemover fra Maridalen må jeg le litt der samboeren min sykler sjanglende foran meg med to bærenett hvor mainepene og åkerblomstene er på vei ut.

TAKKNEMLIGHET for det bugnende mangfoldet og bondens arbeid hører høsten til. Men denne høsten oppleves litt annerledes. For var det ikke i sommer vi nordmenn kjente klimaendringene på kroppen, på ordentlig? Hittil har vi vært heldigere enn andre land; vi har ikke hatt ustyrlige skogbranner, eller tørke slik som bøndene nedover på kontinentet har hatt i årevis. Kanskje har vi hatt et lite håp om at klimaendringene ikke vil ramme oss på samme måte, det har jo virket så fjernt.

EN AMERIKANSK VENN på besøk sa tidligere i vår; «I can’t understand why Scandinavia doesn’t have troubles with forest fires as we do in the States. You are very lucky. At some point, it will come here, and you have to prepare». Amerikaneren er bosatt i California, og er mer enn lettere skremt over konsekvensene av klimaendringene i USA. Ja, vi har vært svært heldige her i landet, inntil nå. For rett etter dette utsagnet kom tidenes badesommer. Så kom tørke og skogbranner.

UNNTAKSÅR ELLER klimaendringer, hva enn som skjedde i sommer kom brått på. For her står vi sårbare, med brunsvidde beiter, lave avlinger i mange grønnsaksåkre, skyhøye økonomiske tap som for noen bønder betyr konkurs, og en svært alvorlig mangel på fôr. Bør det fokuseres mer på bearbeiding av jorda slik at den holder seg fuktigere? Kan urkorn med sine dype røtter være fordelaktig fremfor moderne kornsorter? Hvor er fôr-beredskapslagrene? I skrivende stund er det registrert 52 000 dyr som mangler mat på fôrformidling.no. Importerte høyballer har vært til hjelp, men det er vel en kortsiktig løsning? Hva om ingen land har fôr å avse neste gang? Flere bønder har tidlig måttet begynne på vinterlageret av fôr, og det er spådd en altfor stor nedslakting av dyr.

Det er ikke vanskelig å forestille seg hvordan dette oppleves for bøndene, og ikke vanskelig å forstå at vi må tenke større enn importert fôr og krisepakker. Tørkekrisen gjelder ikke bare bonden, men også deg og meg.

HVA SKAL VI SPISE i fremtiden? Hvordan skal maten produseres? Dette spør rapporten Future Nordic Diets fra Nordisk ministerråd, publisert i 2017. Løsningene presentert er ment som pekepinner for retningen fremover. Et agroøkologisk landbruk er løftet frem i alle tre forslag, som et bærekraftig system basert på lokale ressurser, med gårder i forsvarlig størrelse hvor ressursgrunnlag og selvforsyningsgrad er tatt hensyn til. Med et slikt landbrukssystem vil nordiske beboere og husdyr være forsynt med lokalt produserte varer. Noe å ha i mente når vi legger planer for et robust landbruk som skal møte tiden som kommer.

KANSKJE DENNE høsten ikke bugner like mye som årene før. La oss trekke lærdom av tørkekrisen, bygge opp forståelse for vår sårbarhet og være takknemlige for krokete og solbrente grønnsaker i butikken. Sjarmerende og like smakfulle som andre grønnsaker, samtidig som de er en påminnelse om den tørre sommeren.

Flere artikler