Alledrikkene 16Stk Hires
Intervjuer

Smak av sommer

Saftfabrikken i Stavanger sprang ut fra et miljø med økologi og naturlige råvarer i sentrum og produserer kaldpresset, nypresset, lokal og økologisk frukt og bær på flaske.

Det bruser hos norske, økologiske drikkeprodusenter for tiden. Vi har intervjuet noen av dem i intervjuserien «Brygg med baktanke», hvor dette intervjuet hører til.

Hvordan ble Safteriet til?

– Historien om Safteriet startet i 1997 på Ullandhaug Økologiske gård i Stavanger. I 2011 kjøpte vi Safteriet av Stiftelsen Ullandhaug Økologiske Gård, med mål om å utvikle den reneste, beste drikken på markedet og levere til hele Norge. Etter hvert ble det flere produkter, flere utsalgssteder i flere byer, flere gjeve priser og ikke minst flere begeistrede kunder. Vi vokste ut av barndomshjemmet, og i 2018 kjøpte vi nye maskiner og flyttet inn til større lokaler i Hillevåg i Stavanger. Her er en mye bedre flyt fra råvarer rett fra leverandør til produksjon. Kunder og andre hyggelige gjester med sans for saft kan vi ta imot i lagerinngangen for en drøs og kanskje en god handel.

Alle drikkene våre er laget av frukt og bær med høy kvalitet – økologisk så langt det går og så kortreist som mulig.

– Håndverket, kvaliteten og gleden over gode råvarer er den samme, selv om vi har flyttet fra den lille gården på Ullandhaug til den lille fabrikken i Hillevåg.

Hvordan lager dere saftene deres?

– Alle drikkene våre er laget av frukt og bær med høy kvalitet – økologisk så langt det går og så kortreist som mulig. Vi får små og store leveranser av både ferske og frosne bær. Ferdige frosne paller går direkte på frys, mens for eksempel rabarbrastilker som kommer rett fra jorda, må vaskes, kuttes og pakkes før de fryses ned. Vi fryser ikke frukten og bærene fordi det blir billigst, eller fordi det er enklest. Vi fryser dem fordi vi mener drikkene blir best på den måten. Etter at råvarene er vel nedfryst startes produksjonen. Tining tar 2-3 dager, så kaldpresser vi frukt og bær, og blander sukker, vann og råsaft til deilig drikke. Herligheten tappes på gullende rene glassflasker, alt kjøles ned og etikettene limes på.

– Noen råvarer høster vi selv. Hylleblomstsaft for eksempel, blir aller best når blomstene er nyplukkede. Svarthyll blomstrer kun en kort, hektisk sommermåned, og leverandørene klarer bare å forsyne oss med 75 prosent av det vi trenger, resten plukker vi selv. Blomstene legges i vann for å trekke ut smaken. Til slutt tilsetter vi litt sitron og sukker, før det tappes over på nykokte glassflasker.

Noen råvarer høster vi selv. Hylleblomstsaft for eksempel, blir aller best når blomstene er nyplukkede.

– Eplesesongen er den travleste delen av året her hos oss. Vi er overbeviste om at den friske eplesmaken blir aller best bevart ved å få eplet raskest mulig fra treet til flasken, og derfor er eplemosten vår laget av helt nypressede epler og ingenting annet.

Hvor får dere tak i råvarene?

– Det finnes utrolig mange flinke og dedikerte folk. Vi er veldig stolte av å kunne kalle flere av dem for våre leverandører. Noen av dem er Ullandhaug økologiske gård som driver økologisk gårdsdrift, pedagogisk formidling, grønt arbeid og arbeidstrening, Stølahei Gård hvor Vendel Marie Sægrov leverer økologisk rabarbra og aronia, Jan Ove Nes leverer økologiske epler med fantastisk kvalitet, Raud Aroma fra Sørfjorden i Hardanger og Tyrifjord videregående skole i Buskerud som er en av våre mest trofaste og solide leverandører av økologisk epler, kirsebær og plommer – det er også mange flere.

Hva slags mat ville dere servert ved siden av for eksempel Eplemost med ingefær og Bringebærdrikk?

– Et godt tips er å servere Eplemost med ingefær til asiatisk mat som wok og ramen – krydderet og chilien i det asiatiske kjøkkenet kler denne drikken godt. Bringebærdrikk passer ypperlig til bakverk og dessert, som iskrem.

Safteriet er å fine på bakerier og serveringssteder rundt om i landet, og de jobber med å være tilstede i dagligvarebutikker.

De andre intervjuene fra serien «Brygg med baktanke» finner du her:
Eiker Ølfabrikk (øl), Ask Brygghus (kombucha), Villbrygg (fermentert drikke og titaner), Balholm (sider, fruktvin, brennevin, dessertvin og juice), Grimstad Brusfabrikk (brus), Tibi (vannkefir), Solhøi Cider (sider) og Eimealt (kombucha og kraut).

Flere artikler