Intervjuer

Verdens beste brus?

Når julebrusen består av biodynamiske vindruer fra vinprodusenten Meinklang i Østerrike lover det godt. Kommer verdens beste brus fra sørlandet?
Grimstad Brusfabrikk2

Det bruser hos norske, økologiske drikkeprodusenter for tiden. Vi har intervjuet noen av dem i intervjuserien «Brygg med baktanke», hvor dette intervjuet hører til.

Hvem er dere og hvordan ble Grimstad Brusfabrikk til?

– Vi er en gjeng i Grimstad som er genuint interessert i mat og drikke, med bakgrunn i restaurant, vin, øl og giddovasjon – vårt eget slagord, som betyr å gidde å lage noe gøy og godt, og gjøre ting ordentlig uten å ta snarveier.. Vi savnet et bedre og gøyere utvalg av brus og kjører derfor på med å lage vår egen. Målet vårt er så enkelt og så vanskelig at vi skal lage verdens beste brus!

Vi hører rykter om at dette er en «voksenbrus» – hva betyr det?

– Vi ønsker å lage en brus som er frisk, syrlig og fruktig i stede for søtt og klissete – et godt alkoholfritt alternativ med mye smak. Selv om mange barn også liker den, resonnerer smakene best hos det voksne publikum.

Bergamottbrus og sicilianske sitroner, nam! Fortell litt om smakene deres og hvorfor det er blitt akkurat dem?

Vi ønsker å lage en brus som er frisk, syrlig og fruktig i stede for søtt og klissete.

– Vi ønsket fra starten å lage en sitron og ingefær brus. Syrlig, ren og forfriskende. Sicilia har fantastisk sitrusfrukt og vi har fått utrolig god juice fra den økologiske fruktbonden Simone Sabadi. Han dyrker de beste sitrusfruktene vi har smakt, uten kjemiske sprøytemidler, han dyrker også bergamott. Første gang vi smakte på dette fikk vi «kick» – dette hadde vi ikke smakt før, og ei finnes det bergamottbrus på markedet. Vi syntes den ble kjempegod og kul!

– Gjengen i fabrikken kjører idemyldring og tenker oss frem til hva vi har lyst og drikke, og som vi tror andre har lyst til å drikke. Vi smaker oss frem til rette smakskombinasjoner og blandingsforhold, og presser safter og lager uttrekk av eventuelle andre ingredienser vi skal ha i. Forberedelsene gjør vi på kjøkkenbenken i Grimstad før vi senere skalerer oppskriftene og lager større batcher.

Noen spennende planer for Grimstad Brusfabrikk fremover?

– Vi er hele tiden på leting etter råvarer vi kan bruke, også lokalt. Vi har blant annet fått en test fra Sabadi på lakris og sitronjuice som han lager – fantastisk godt. Akkurat nå tester vi hvordan vi kan bruke denne.

Målet vårt er så enkelt og så vanskelig at vi skal lage verdens beste brus!

Hvorfor har dere valgt å produsere økologisk?

– Vi ønsker å lage verdens beste brus – en ærlig brus, uten lumske tilsetninger. Da trenger vi gode råvarer. Vi synes økologisk frukt smaker mer og er et renere og ærligere produkt. Ved å la naturen gå sin gang og gjøre sitt, vil også brusen vår aldri vil smake helt likt, da vær, sesonger og tid for høsting er avgjørende for hvordan frukten blir. Det er spennende og et kvalitetstegn, mener vi.

Hva slags mat ville dere servert ved siden av brusen?

– Sitron og ingefærbrusen er frisk og syrlig, og matcher godt med litt fet mat, men også særdeles god sammen med sushi. Alle våre brus, men kanskje spesielt Sitron og Ingefær gjør seg veldig godt som blandevann sammen med bedre brennevin, og vel så god dagen derpå. Bergamottbrusen blir sommerens hit for oss, gjerne sammen med en frisk salat, og i følge med desserten – den er innmari kul sammen med en hjemmelaget fruktsalat!

Grimstad Brusfabrikk leverer til restauranter og kafeer rundt om i landet. Er i ASKO-sortimentet, spør din lokale Meny- eller Sparbutikk om å ta den inn.

De andre intervjuene fra serien «Brygg med baktanke» finner du her:
Eiker Ølfabrikk (øl), Ask Brygghus (kombucha), Villbrygg (fermentert drikke og titaner), Safteriet (saft, juice og most), Balholm (sider, fruktvin, brennevin, dessertvin og juice), Tibi (vannkefir), Solhøi Cider (sider) og Eimealt (kombucha og kraut).

Flere artikler