Intervjuer

Fuglekvitter på flaske

Levende brygg på flaske med stedegne nordiske smaker – ikke rart den er å finne på restauranter i Oslogryta som Maaemo, Brutus og Kontrast.
Villbrygg Cornelia Vanessa3 Foto Herman Dreyer

Det bruser hos norske, økologiske drikkeprodusenter for tiden. Vi har intervjuet noen av dem i intervjuserien «Brygg med baktanke», hvor dette intervjuet hører til.

Hvem er dere og hvordan ble Villbrygg til?

– Villbrygg er mulighet til å oppleve norsk natur fra en flaske og et spennende alkoholfritt alternativ. Vi bruker ville vekster og andre lokale råvarer fra bærekraftige produsenter for å skape produkter som smaker fantastisk og samtidig er bra for mennesker og jordkloden. Vi mener at mange utfordringer kan løses ved å være mer bevisst på det vi konsumerer.

«Vilt brygg» – hva ligger i det?

– Vill er den nordiske naturen og ville er mange av ingrediensene våre. Det er en verden av spennende smaker rundt oss og mange gode råvarer som ikke blir utnyttet i dag. Vi vil bruke disse råvarene til å formidle en følelse og spesiell smak forbundet med et område. Villbrygg hadde heller ikke eksistert uten mye vill eksperimentering heller!

Foto: Dag Dalvang
Det er en verden av spennende smaker rundt oss og mange gode råvarer som ikke blir utnyttet i dag.

Hvor henter dere ingrediensene til den nyeste drikken Skog_02?

– Med Skog_02 vil vi formidle den friske følelsen du får i skogen. Ryllik og brennesle er sanket i den ville norske naturen, rosmarin, peppermynte og salvie kommer fra den biodynamiske urtegården Nordgard Aukrust, sitrongresset er fra biodynamiske Bergsmyrene gård, eplesidereddik fra Hardanger og den økologiske honningen er lokal.

Dere har åpenbart en tanke bak hvor råvarene hentes, ville eller lokalt og økologisk dyrket – hvorfor?

– Vi tror på lokale, sirkulære matsystemer, mindre transport og dermed mindre utslipp, og et mer samlet samfunn der folk handler med hverandre. Vi tror også på et landbruk uten sprøytemidler der vi tar vare på det biologiske mangfoldet og som drives regenerativt. I våre øyne er dette det eneste bærekraftige for vår natur og helse. Dessuten er smakene i disse råvarene mer potente og gir derfor et bedre produkt som også er mer næringsrikt. Ikke minst, et større mangfold gir flere smaker å eksperimentere med.

Skog, Nordic Tropics ... – kan dere fortelle litt om valg av smaker?

– Siden vi tar utgangspunkt i det som er lokalt tilgjengelig er begge disse drikkene et resultat av eksperimentering med råvarer som vi fikk tak i. De økologiske jordbærene til Nordic Tropics var for små til å bli solgt og derfor bestemte vi oss for å lage en nordisk tropisk lemonade basert på disse, syrnet med melkesyrebakterier. Nordic Tropics er en referanse til alle disse tropiske smakene som også finnes lokalt. Ofte trenger man nemlig ikke reise så langt for å finne spennende smaker.

Vi tror på lokale, sirkulære matsystemer, mindre transport og dermed mindre utslipp, og et mer samlet samfunn der folk handler med hverandre.
Foto: Dag Dalvang

– I Skog_02 har vi brukt to ville vekster som ofte anses som ugress, men dette er faktisk to utrolige gode råvarer: brennesle og ryllik. Vi ble også kjent med Bergsmyrene gård sist sommer, og de fortalte oss at de hadde dyrket sitrongress for første gang. Dette var en råvare vi ikke kunne gå glipp av – nordisk, bærekraftig og lokal sitron! Alle smakene våre er stedsegne og er definert av de områdene de kommer fra, i dette tilfelle Norden.

Alkoholfri drikke er i vinden – hva er deres tanker rundt det?

– Ja det er riktig – det er fremtidens drikke. Vi synes det er fantastisk å kunne velge noe mer spennende de dagene vi har lyst til å ta vare på oss selv av ulike grunner, enten det er et viktig møte, trening eller andre ting.

Noen spennende planer for Villbrygg fremover?

– Masse! Spesielt kan dere glede dere til den nye drikken vår som er inspirert av et annet naturområde denne gangen.

Hva slags mat ville dere servert ved siden av Skog_02?

– Skog_02 passer godt til fisk, kylling, blomkål, potetretter og andre vegetariske retter – den er er også god alene!

Villbrygg er å få tak i en rekke steder i Oslo, du finner en oversikt over utsalgssteder her. Det er også mulig å bestille direkte.

De andre intervjuene fra serien «Brygg med baktanke» finner du her:
Eiker Ølfabrikk (øl), Ask Brygghus (kombucha), Grimstad Brusfabrikk (brus), Safteriet (saft, juice og most), Balholm (sider, fruktvin, brennevin, dessertvin og juice), Tibi (vannkefir), Solhøi Cider (sider) og Eimealt (kombucha og kraut).

Flere artikler