Intervjuer

Fra epleslang til eplebobler

For Martin Bech-Ravn er nøkkelen til en god sider bra frukt, ingen tilsetninger og tid – og helst nedfallsfrukt.
Solhoi Cider Foto Annika Vaager

Det bruser hos norske, økologiske drikkeprodusenter for tiden. Vi har intervjuet noen av dem i intervjuserien «Brygg med baktanke», hvor dette intervjuet hører til.

Du er egentlig kunstner? Hvordan har det seg at du startet å lage sider og Solhøi ble til?

– Jeg begynte å brygge øl da jeg først flyttet til Norge fra Danmark for 12 år siden. Vi fikk barn og vi flyttet til utkanten av Oslo. Her så jeg store mengder med nedfallsfrukt som folk lar falle på bakken hvert år. Jeg gikk dør til dør i nabolaget og endte opp med et halvt tonn, som ble kvernet og presset. Så lot jeg naturen gå sin gang. Det ble veldig godt! Årene etter ble det bedre og bedre, så jeg bestemte meg for å lage et firma ut av det.

Wild fermentation står det på instagramkontoen til Solhøi – kan du fortelle litt om prosessen fra eple til flaske – og hvorfor du velger denne metoden?

– Jeg jobber med naturen, ikke mot. For meg handler siderproduksjon om å finne den beste frukten og la den styre prosessen. Frukten blir vasket, kvernet og presset, og deretter starter gjæringen spontant, altså med gjær fra eplene. Prosessen tar noen måneder, deretter blir sideren flasket og annengangsgjærer på flasken for å få bobler. Det er altså et produkt av 100 prosent frukt – alt annet er uinteressant synes jeg.

Hva slags eplesorter bruker du?

For meg handler siderproduksjon om å finne den beste frukten og la den styre prosessen.

- Aroma, Gravenstein, Åkerø, Gul Richard, Filippa, Ingrid Marie, Santana, Elstar, Alkmene, Holsteiner Cox, Cox Orange, prydepler, Finesse, Gala pluss masse ukjente sorter fra gamle trær. Jeg bruker også pærer, plommer, kirsebær, druer, aroniabær, bringebær, honning og malt.

Noen fordeler med å bruke norske epler kontra søte epler fra sydligere strøk i Europa?

– Norske epler er helt nydelige til siderproduksjon – masse syre. Jeg lager et særegent norsk produkt, uten utenlandske epler. Jeg prøver ikke å kopiere hverken franske eller engelske cidertradisjoner, men lager norsk sider på norske epler.

Hvor får du råvarene dine fra?

– Jeg bruker all den frukten jeg kan få tak i rundt omkring i Oslo, helst epler fra gamle villahagetrær. Ellers jobber jeg med Harald fra Borgebund gård i Råde. Han er ikke økologisk lenger, men fokuserer på å jobbe med jorden og å øke av organisk materiale i jorden, der trærne vokser. Han er også en av få bønder som er interessert i å eksperimentere med å dyrke nye eplesorter. Harald dyrker eplene og jeg tester deres potensial til å bli sider.

Solhøi Cider er å finne på Vinmonopolet (kun to sider), og restauranter og barer i Oslo, samt Söl i Stavanger og Credo i Trondheim.

De andre intervjuene fra serien «Brygg med baktanke» finner du her:
Eiker Ølfabrikk (øl), Ask Brygghus (kombucha), Villbrygg (fermentert drikke og titaner), Safteriet (saft, juice og most), Balholm (sider, fruktvin, brennevin, dessertvin og juice), Grimstad Brusfabrikk (brus), Tibi (vannkefir) og Eimealt (kombucha og kraut).


Flere artikler