Urbrød

2 brød
Baker

Mye av det vanligste melet vi kjøper tilsettes askorbinsyre som bringer ut proteinpotensialet i deigen og gjør den lettere å bake med. Legger du om vanene og begynner med rent, økologisk mel uten tilsetning, vet du at du får et fullverdig mel med høyere næringsinnhold og brød som metter mer. Her kan du lage 2 brød eller 12 burgerbrød. Oppskriften er fra Skog Bakerverksted.

Dag 1, fordeig
3 dl lunkent vann
200 g sammalt fin eller grov spelt
2 g (en klype) gjær

  • Blandes godt, la stå lunt til dagen etter under lokk eller et kjøkkenhåndkle. 
Dag 2
3 dl lunkent vann
1 ts salt
1 ss uraffinert rapsolje
1 ts friskpresset sitron
ca. 800 g siktet spelt

  • Blandes med fordeig fra dagen før. Tilsett mel litt etter litt. Den skal være spenstig, det krever ca. 5-8 min med elting.
  • La deigen hvile i ca. 20 min, form brød og/eller rundstykker.
  • Etterheves på et lunt sted i ca. 1 time.
  • Stekes på 160 grader med varmluft eller 200 grader vanlig i ca. 20 min. Brød stekes i ca. 30-40 min, rundstykkene ca. 20 min.

Flere oppskrifter