Sosekjøtt

6 pers
Sosekjott

Boeuf Bourguignon er en kjendis. Smakfullt storfekjøtt, gjerne fra høyryggen. På Vestlandet har de alltid vært noen smartinger for der koker de kjøttet på beinet, noe som selvfølgelig gir bedre kraft og mer smak enn om bare kjøttbitene blir brukt. Ellers er oppskriften og ingrediensene omtrent som den franske klassikeren. Det var nok ikke vanlig å bruke dyrket sopp på Vestlandet før i tiden, men biter av rotfrukter var mye brukt. Bibringe, de magre sidene av dyret til hverdags, og høyrygg til fest. Rødvin var ingen råvare fra Norge, men sleng gjerne oppi noen slanter. Eller prøv med godt øl.

3 kg storfekjøtt med bein – bryst, bog eller høyrygg
8 ss hvetemel
1 gulrot 
1 løk 
12-15 sjalottløk 
10-15 sopp
ca. 1 l vann, øl eller vin
smør og olivenolje 
grovstøtt pepper og nellik
laurbærblad 

  • Tørk av kjøttet. Få butikken til å dele kjøttet i biter hvis det ikke er ferdig delt.
  • Grovstøt pepperkornene sammen med noen nellikspiker i en morter, eller bare slå det med noe hardt i plastposen der du også blander mel og salt. Ha i kjøttet og rist så melet dekker godt før du bruner stykkene i smør og olivenolje i en jerngryte. Alle stykkene må brunes skikkelig, rund baut.
  • Hell over vann så det dekker kjøttet, eventuelt rødvin eller øl også eller i stedet, en delt gulrot, en delt løk og laurbærblad. Sett til lav koking med lokket på gløtt i ca. 2 timer. Kjøttet skal slippe beina når det er ferdig. Er det mye væske kan du ta ut kjøttet og koke ned sausen, du kan også tykne den med litt mer mel og mørkne den med noen dråper sukkerkulør.
  • Ta ut laurbærblad, gulroten og løken som har gitt smak til kraften.
  • Rens små sjalottløk, det er lett hvis du ruller dem hardt mot benkeplaten før de skrelles, stek disse og soppen i smør og ha det over i kjøttet de siste 20 min.
  • Vi har laget smørstekte gulrøtter som serveres ved siden av, og gode, melne poteter hører til.

Flere oppskrifter