Ekpress-fiskegrateng
Oppskrift fra Kokeboka av Marit Kolby og Hanne Fisher. Gjengitt med tillatelse.
Å forberede denne gratengen er virkelig gjort på få minutter. Trikset er at fløten og vannet, som fisken vanligvis slipper fra seg, brukes til å «koke» makaronien i, så du slipper å gjøre det på forhånd. Og du slipper å lage hvit saus og stivpiske eggehviter. Dette er en enkel versjon, som smaker fantastisk! Fersk, rå fisk er best og gir det saftigste resultatet.
Allergener: Egg, melk, gluten
Du trenger
- Halvparten av det grønne på 1 purre
- 2 egg
- 2 dl kremfløte
- 1⁄2 ts salt
- 1⁄2 ts revet muskat
- 1⁄2 ts kvernet pepper
- 2 dl ukokt makaroni
- ca. 400 g filet av fersk fisk, f.eks. torsk, hyse/kolje eller sei
- ca. 100 g gulost
Fremgangsmåte
Sett stekeovnen på 200 grader, over- og undervarme.
Skjær purren i to på langs, og vask den ren for eventuell jord. Kutt cirka halvparten av det grønne i tynne skiver.
Visp sammen egg og kremfløte med en gaffel i en bolle. Bland i purre, salt, krydder og makaroni.
Skjær fisken i store terninger, og ha dem i fløteblandingen.
Ha blandingen over i en middels stor, litt dyp ildfast form, gjerne med lokk. Dytt gjerne makaronien litt ned i fløteblandingen, så den ikke tørker i ovnen.
Sett på lokket eller dekk formen med aluminiumsfolie.
Stek gratengen 20 minutter i ovnen.
Riv osten. Ta av lokket på formen, dryss over osten og stek gratengen videre uten lokk i 20–25 minutter til osten er gyllen.
Ta formen ut av ovnen, pirk ut en makaroni og sjekk om den er al dente – altså at makaronien har litt tyggemotstand. I så fall er den ferdig. Hvis ikke, skrur du av ovnen og lar gratengen stå i ettervarmen i 10 minutter mens du leser ferdig avisen.
Server fiskegratengen med for eksempel smørstekt brokkoli.