C for solbær

4-8 glass
C For Solbaer

Sommerens beste frokost; nyristet brød med godt smør og nyrørt solbærsyltetøy! Du kan selvfølgelig koke solbærene med sukker til dette tykner. Koker du lenge nok, ned til omtrent en tredel, slipper du tykningsmiddel. Bruk samme mengde som i oppskriften. Men er du ikke er redd for litt håndkraft kan du lage syltetøy på en energisparende måte og unngå mye koking som minsker C-vitamininnholdet i syltetøyet. Det blir litt mer rennende enn om du koker det, men tykt nok til at det ligger på brødskiven. Ta bollen eller gryten med når du sitter foran tv'n, eller i sola.

Gammeldags solbærsyltetøy

2 dl vann
2 kg bær
1,5 kg sukker
2 ts sitronsyre

  • Ha vann i gryten og hell rene bær oppi. Koke i 15 min. Ta av varmen, skum om nødvendig og tilsett sukker.
  • Rør en times tid med en sleiv, for hånd. 
  • Hell syltetøyet på rene, varme glass, fyll helt til topps, skru på lokket og oppbevar dem i en bod eller kjeller hvor det er svalt.
  • Lagrer du i kjøleskap, gjør det på toppen hvor som regel er høyere temperatur enn i bunn. Står syltetøy for kaldt kan det krystallsisere seg.

Vi trenger å tilføre kroppen C-vitamin siden vi ikke kan produsere dette vitaminet selv, og solbær inneholder rikelig med C i tillegg til  A, B og E, kalsium og jern. Det er ikke påvist at høyt C-vitamininntak hjelper mot forkjølelse, et jevnt og normalt opptak gjennom kosten året rundt er det som anbefales. Under 2. verdenskrig var det mangel på mat med vitaminer og flere land oppfordret folk til å dyrke og spise solbær for å forhindre skjørbuk. Forskere i dag, (og forbrukerne også) er særlig opptatt av stoffer solbær er rike på; flavonider, også kalt antiokidanter. Forskning tyder på at antioksidantene, som de fleste flavonoidene er en del av, kan ha betydning for å hindre utvikling av kreft og hjerte- og karsykdommer. 

En solbærbusk stiller ikke store krav. Den vil gjerne stå et sted med mye sol, og beskjærer du den skikkelig hvert tredje år vil den gi masse bær og bli skikkelig gammel. Fryser du rensete bær er det lett å ta opp en neve hele vinteren igjennom og ha i grøten eller i smoothien. Da har du fått i deg dagens dose med C.


Flere oppskrifter