Reportasjer Godt håndverk gir god bi-smak En smaksbombe! Det smaker karamell, urter, litt banan, syrlig og søtt. Vi er hos Heidi Midtflå, birøkteren fra Bingen i Buskerud, og smaker på lynghonningen som vant NM i honning i 2017.
Reportasjer Aroniapioneren Vi ser den gjerne pynte opp i en og annen hage, i rundkjøringer og langs veiene. Men innovative bønder har oppdaget at aroniabusken kan være så mye mer enn en prydbusk: Bærene fra den robuste og vakre busken er nemlig fulle av sunne plantestoffer.
Reportasjer Plantebasert og sjølberga En bevegelse av bønder velger bort husdyr til fordel for et plantebasert landbruk. Er det mulig å både dyrke og forbedre jorden uten tilgang på husdyrgjødsel? En av Englands eldste økologiske gårder har drevet plantebasert landbruk uten husdyr i over 25 år, og er så godt som selvforsynt på ressurser og jordfruktbarhet. Ikke noe bullshit der i gården.
Reportasjer Tidlig matglede Hvis vi kan enes om at oppdagelsen av smaker og spisevaner legges i de første årene av våre liv, er det ikke da litt rart at måltidene får relativt liten plass der barna oppholder seg i så mange timer – hver ukedag?
Reportasjer Hva skal hunden spise? Markedet for sunnere mat til beste for helse, miljø og etikk tar av, men glemmer vi menneskets beste venn? Hvorfor gir nesten alle sine firbente venner bare prosessert ferdigmat?
Reportasjer Søtt og sunt og farlig godt Ja, ja, ja! Hun nøler ikke et øyeblikk når vi spør om det er greit å spise kake til frokost. Vi er på kafeen Oslo Raw på Adamstuen der Tiril Lunde Refsum og hennes medhjelpere serverer kaker og annen rå mat fra morgen til kveld.
Reportasjer Skisse til selvforsyning I en mosaikk av herdighetssoner står en ny generasjon bondeentreprenører bak et av de mest interessante ansiktsløftene i moderne landbruk. Mer norskprodusert grønt på tallerkenen, færre ledd fra jord til bord og en rettferdig pris til gartneren. – Er markedshager den bærekraftige løsningen på effektivisert og rettferdig landbruk?
Reportasjer Plantebasert i Ren Mat Vårutgaven av Norges økologiske mat- og livsstilsmagasin har plantebasert fokus og helgrønne oppskrifter. Møt den veganske bonden som klarer seg fint uten husdyrgjødsel, markedshage-gründeren som dyrker grønnsaker der ingen skulle tro at noe kunne gro, og finn ut hva vårt fagpanel tror om kosthold og landbruk i Norge i 2050.
Reportasjer Den lille sjokoladefabrikken Gjennomsiktighet og rene råvarer er etterlengtet i kakao- og sjokoladeindustrien, hvor barnearbeid og dyrking i avskoget regnskog er alvorlige utfordringer. Innerst i Hardangerfjorden er Fjåk sjokolade på saken. Her produseres «bean to bar», håndverkssjokolade av etiske og økologiske kakaobønner.
Reportasjer EAT-Lancet: En bærekraftig matrevolusjon Kutt i kjøtt og matsvinn, mer grønt på tallerkenen og bærekraftig jordbruk. Slik kan vi fø 10 milliarder mennesker, i følge EAT og The Lancets nye rapport. Men finnes det rom for lokale tilpasninger? Hva mener forskerne når de sier vi trenger en bærekraftig intensivering? Ren Mat har snakket med professor Walter Willett fra Harvard og professor Johan Rockström fra Stockholm Resilience Center som har ledet kommisjonen.
Reportasjer Britiske bønder føler presset fra Brexit Storbritannias fremtid er mer usikker enn noen gang, etter at underhuset stemte i mot Brexit-avtalen. De økologiske bøndene Helen Browning og John Pawsey frykter tomme butikkhyller og en dårligere kvalitetssikring av maten når Storbritannia etter planen forlater EU 29. mars 2019. Det store spørsmålet er hva slags forhold de skal ha til unionen etter løsrivelsen.
Reportasjer Nøtter fra nord Selv om så og si alt vi spiser av nøtter i Norge er importert, er det faktisk mulig å dyrke både hassel, valnøtt, kastanje og mandel på våre nordlige breddegrader. Kortreiste nøtter sa du?