Ren Mat logo
Søk Siste nummer
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
Søk Siste nummer
Ren Mat logo
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
  • Reportasjer
  • Intervjuer
  • Råvarer
  • Helse
  • Dyrk selv
  • Meninger
  • Bokomtaler
  • Drikkeomtaler
Ren Mat 32 40806 Forside Bredde
Reportasjer

Bare barnemat?

Hvordan vet vi at maten vi serverer barna er trygg og sunn? Er ferdigmaten ok, eller bør vi lage all barnemat selv? Og hvordan få barna til å elske brokkoli? Det er ikke bare barnemat for småbarnsforeldre å navigere i rett og galt for minstemann. Dette retter Ren Mat søkelyset på i årets sommerutgave.

Renmat Nr 31 Agurk Gulrot 2 Bredde Web
Reportasjer

Den grønne revolusjon 2.0

I Norge spiser vi nesten dobbelt så mye kjøtt som på 1950-tallet. Importen av soya til husdyrfôr har vokst i samme takt. Samtidig anbefaler helsemyndigheter og forskningsrapporter oss å spise mer grønt, og redusere kjøttforbruket. Bør vi alle bli vegetarianere?

Foto Heidi Midtfla 3
Reportasjer

Godt håndverk gir god bi-smak

En smaksbombe! Det smaker karamell, urter, litt banan, syrlig og søtt. Vi er hos Heidi Midtflå, birøkteren fra Bingen i Buskerud, og smaker på lynghonningen som vant NM i honning i 2017.

Foto Jeanette L  Bkkevold Aroniabonde Rafil
Reportasjer

Aroniapioneren

Vi ser den gjerne pynte opp i en og annen hage, i rundkjøringer og langs veiene. Men innovative bønder har oppdaget at aroniabusken kan være så mye mer enn en prydbusk: Bærene fra den robuste og vakre busken er nemlig fulle av sunne plantestoffer.

Iain Tolhurst Foto Kirsty Edmonds Oxford Mail
Reportasjer

Plantebasert og sjølberga

En bevegelse av bønder velger bort husdyr til fordel for et plantebasert landbruk. Er det mulig å både dyrke og forbedre jorden uten tilgang på husdyrgjødsel? En av Englands eldste økologiske gårder har drevet plantebasert landbruk uten husdyr i over 25 år, og er så godt som selvforsynt på ressurser og jordfruktbarhet. Ikke noe bullshit der i gården.

Steinerbarnehage Jar Wanda Wideroe
Reportasjer

Tidlig matglede

Hvis vi kan enes om at oppdagelsen av smaker og spisevaner legges i de første årene av våre liv, er det ikke da litt rart at måltidene får relativt liten plass der barna oppholder seg i så mange timer – hver ukedag?

Hva skal hunden spise hjemmelaget hundemat REN MAT
Reportasjer

Hva skal hunden spise?

Markedet for sunnere mat til beste for helse, miljø og etikk tar av, men glemmer vi menneskets beste venn? Hvorfor gir nesten alle sine firbente venner bare prosessert ferdigmat?

Oslo Raw Nadin Martinuzzi1
Reportasjer

Søtt og sunt og farlig godt

Ja, ja, ja! Hun nøler ikke et øyeblikk når vi spør om det er greit å spise kake til frokost. Vi er på kafeen Oslo Raw på Adamstuen der Tiril Lunde Refsum og hennes medhjelpere serverer kaker og annen rå mat fra morgen til kveld.

Sofia Maria Bang Elm Avdem Gardsgront
Reportasjer

Skisse til selvforsyning

I en mosaikk av herdighetssoner står en ny generasjon bondeentreprenører bak et av de mest interessante ansiktsløftene i moderne landbruk. Mer norskprodusert grønt på tallerkenen, færre ledd fra jord til bord og en rettferdig pris til gartneren. – Er markedshager den bærekraftige løsningen på effektivisert og rettferdig landbruk?

Ren Mat Nr 31 Forsidebilde Crop Web
Reportasjer

Plantebasert i Ren Mat

Vårutgaven av Norges økologiske mat- og livsstilsmagasin har plantebasert fokus og helgrønne oppskrifter. Møt den veganske bonden som klarer seg fint uten husdyrgjødsel, markedshage-gründeren som dyrker grønnsaker der ingen skulle tro at noe kunne gro, og finn ut hva vårt fagpanel tror om kosthold og landbruk i Norge i 2050.

Fjak Factory6
Reportasjer

Den lille sjokoladefabrikken

Gjennomsiktighet og rene råvarer er etterlengtet i kakao- og sjokoladeindustrien, hvor barnearbeid og dyrking i avskoget regnskog er alvorlige utfordringer. Innerst i Hardangerfjorden er Fjåk sjokolade på saken. Her produseres «bean to bar», håndverkssjokolade av etiske og økologiske kakaobønner.

Eat Willett Rockstrom Stordalen Web3
Reportasjer

EAT-Lancet: En bærekraftig matrevolusjon

Kutt i kjøtt og matsvinn, mer grønt på tallerkenen og bærekraftig jordbruk. Slik kan vi fø 10 milliarder mennesker, i følge EAT og The Lancets nye rapport. Men finnes det rom for lokale tilpasninger? Hva mener forskerne når de sier vi trenger en bærekraftig intensivering? Ren Mat har snakket med professor Walter Willett fra Harvard og professor Johan Rockström fra Stockholm Resilience Center som har ledet kommisjonen.

Tilbake
Neste
Ren Mat logo
Utgis av
Økologisk Norge
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
Ren Mat
Grønlandsleiret 31, 0190 Oslo
Tel. Økologisk Norge: +47 24 12 41 00
info@renmat.no
www.renmat.no

Ansvarlig redaktør er
Kjersti P. Skar Staarvik
kjersti@renmat.no

Ren Mat er medlem av Fagpressen og arbeider etter Redaktørplakaten og Vær varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Vil du bli medlem i Økologisk Norge? Som medlem får du Ren Mat i postkassen hver sesong. Bli medlem her

Denne siden bruker cookies for å lagre informasjon på din PC.
Vi bruker cookies som anonymiserer dine brukerdata, så vi kan
optimalisere brukeropplevelsen. Se personvernerklæring.

I dette nummeret

Biohacking for folket

I denne utgaven av Ren Mat undersøker vi begrepet Biohacking. Hvordan kan metodene hjelpe oss på veien mot et bedre, sunnere og kanskje også et lengre liv? Kanskje er det noe å plukke opp her? For sannheten er at antall syke i dette landet ser ut til å øke i samme takt som vi også får det bedre. Hvordan knekke dette paradokset?

Kjøp Ren Mat

Forside nr56