Ren Mat logo
Søk Siste nummer
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
Søk Siste nummer
Ren Mat logo
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
  • Reportasjer
  • Intervjuer
  • Råvarer
  • Helse
  • Dyrk selv
  • Meninger
  • Bokomtaler
  • Drikkeomtaler
Erik Roed Herfra Augusthagen 2019
Reportasjer

Jord – universet under våre føtter

Matjorda. En tynn skorpe av karbon og mineraler som bare dekker noen deler av klodens tørre land – fullspekket av ukjente livsformer. Forstår vi egentlig hva som skjer under føttene våre?

Uar Still Web 8
Reportasjer

Uår – om matproduksjon i klimakrisens tid

Dokumentaren Uår viser at bønder er en viktig del av løsningen i møte med klimaendringer. Bli med den tørkerammede øko-melkebonden Einar Kiserud når han legger ut på reise til Malawi i Øst-Afrika – hva kan han lære av sine kollegaer i sør?

Spaelsau Lotteshephard Renmat2 Web
Reportasjer

Dugnad for sauen

I januar 2019 lå 3000 tonn sau og lam på lager – en vedvarende overproduksjon av sau, sies det. Den kan spise seg fet på urter og gress i utmark, gi oss ull og bærekraftig kjøtt, og holde biologisk mangfold i hevd. Men næringen dreies mot mer intensiv drift, der lam sluttfôres på kraftfôr og er kortere på beite om sommeren. Hvor er vårt viktigste husdyr på vei?

Savoykal Undelandandel2 Lotteshephard
Reportasjer

5 myter om økologisk mat og landbruk

Myter og påstander uten hold kommer ofte på bordet når økologisk mat er tema. Hva er riktig og hva er feil?

Barnemat Nadinmartinuzzi
Reportasjer

Bare barnemat?

Hvordan vet vi at maten vi serverer barna er trygg og sunn? Er ferdigmaten ok, eller bør vi lage all barnemat selv? Og hvordan få barna til å elske brokkoli? Å manøvrere i rett og galt for minstemann er ikke bare barnemat.

Geiter Lofoten Gy
Reportasjer

Et geiteliv i Lofoten

Det er koselig med småbruk, men å drive småbruk er også aktivisme i praksis. På Lofoten gårdsysteri jobbes det for bønders og geiters rettigheter.

Bier Foto Nadinmartinuzzi
Reportasjer

Honningbier i høstens Ren Mat

I høstutgaven av Ren Mat er honningbier og truede bisamfunn på agendaen. Bli også med på et dypdykk i universet under føttene våre; jorda, dugnad for sauen og les om forbrukernes stemmerett!

Alternativt Hovedbilde Olsvik Sfo Gunnarsdottir Matjungelen 6122
Reportasjer

En jungel av muligheter

Med Matjungelen skal barn bli endringsagenter og gjennom egne erfaringer ta gode matvalg for kroppen og kloden, sier Kathrine Marthinsen i organisasjonen Folkelig. Nå rulles prosjektet ut i SFO’er i hele landet.

Inger Lise Ingdal Foto Tine Okologisk
Reportasjer

Ku og kalv sammen?

Å skille kua og kalven innebærer stress for begge. Kan de positive sidene ved samvær over tid, som bedre helse og trygge dyr, likevel veie opp for stresset når de skilles? Vi spurte inspirasjonsbonde i Landbrukets Økoløft, Inger-Lise Ingdal, som har hatt ku og kalv-samvær i 15 år.

Erik Stenvik Stjordal 5 7 14 16
Reportasjer

Lenge leve blomsterenga

Blomster med fargerike kroner, søt duft av sommer, lyden av ivrig summing og gress som blåser i vinden. Mange av oss sitter fremdeles med opplevelser fra blomsterenger eller fra gamle artsrike slåttemarker. NIBIO vurderer nå denne naturtypen som kritisk truet. La oss sørge for at den ikke bare blir et nostalgisk minne.

Ren Mat 32 40806 Forside Bredde
Reportasjer

Bare barnemat?

Hvordan vet vi at maten vi serverer barna er trygg og sunn? Er ferdigmaten ok, eller bør vi lage all barnemat selv? Og hvordan få barna til å elske brokkoli? Det er ikke bare barnemat for småbarnsforeldre å navigere i rett og galt for minstemann. Dette retter Ren Mat søkelyset på i årets sommerutgave.

Renmat Nr 31 Agurk Gulrot 2 Bredde Web
Reportasjer

Den grønne revolusjon 2.0

I Norge spiser vi nesten dobbelt så mye kjøtt som på 1950-tallet. Importen av soya til husdyrfôr har vokst i samme takt. Samtidig anbefaler helsemyndigheter og forskningsrapporter oss å spise mer grønt, og redusere kjøttforbruket. Bør vi alle bli vegetarianere?

Tilbake
Neste
Ren Mat logo
Utgis av
Økologisk Norge
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
Ren Mat
Grønlandsleiret 31, 0190 Oslo
Tel. Økologisk Norge: +47 24 12 41 00
info@renmat.no
www.renmat.no

Ansvarlig redaktør er
Kjersti P. Skar Staarvik
kjersti@renmat.no

Ren Mat er medlem av Fagpressen og arbeider etter Redaktørplakaten og Vær varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Vil du bli medlem i Økologisk Norge? Som medlem får du Ren Mat i postkassen hver sesong. Bli medlem her

Denne siden bruker cookies for å lagre informasjon på din PC.
Vi bruker cookies som anonymiserer dine brukerdata, så vi kan
optimalisere brukeropplevelsen. Se personvernerklæring.

I dette nummeret

De små ting

I høstutgaven av Ren Mat ser vi på de små ting – fra jordmikrober til krekling og småbrukere som satser nært. Vi møter Barbro Raen Thomassen i kjøkkenhagen, snakker om økologi med Tor Jacob Solberg og blir med inn i minihus. Kanskje er det nettopp i detaljene vi finner de store svarene?

Kjøp Ren Mat

Skjermbilde 2025 08 27 kl 21 59 48