Å dyrke sin egen mat skjerper bevisstheten om globale matsystemer og skaper solidaritet med småbønder, selvbergere og bybonder også i land lang borte. Dessuten er det matsuverenitet i praksis, skriver Kari Gåsvatn i den rykende ferske utgaven av Ren Mat.
Det urbane landbruket hører hjemme i et bærekraftig matsystem. Bli med i åkeren til initiativer i Tromsø, Bergen, Trondheim og Oslo. Vi ser også nærmere på hvordan det urbane landbruket kan bidra i matforsyningen og hvordan det har en dobbel helsebringende effekt på mennesker.
Det kan være mye mer effektivt både økonomisk og avlingsmessig, enn det rurale landbruket.
– Vi gjorde en omtrentlig oversikt og fant ut at dersom man alltid høstet inn det som var tilgjengelig, så tilsvarte det grønnsaker for 6000 kroner. Det er dobbelt så mye som en andel koster, forteller gartner på Tveten andelsgård i Oslo, Markus Brun Hustad til Ren Mat.
Det urbane landbruket hører hjemme i et bærekraftig matsystem.
Utover matsuverenitet og sunn mat kan det urbane landbruket bidra til sunne holdninger rundt klima og miljø. Jo nærmere vi er matproduksjonen, desto mer innlysende blir det å ivareta jordas ressurser skånsomt.
– Kunnskap og handlingskompetanse rundt matproduksjon i byen er en viktig del av lokal matberedskap, noe som blir ekstra tydelig i disse tider, sier Ute Vogel fra Holt læringstun i Tromsø til Ren Mat.
Les mer i artikkelserien Vi er alle bønder i sommerutgaven av Ren Mat.
På bare én prosent av dette arealet vil du se belgvekster.
Hvorfor dyrker vi ikke mer erter i Norge?
Proteinrike planter som gjødsler seg selv og smaker søtt. Erter gir næring til både mennesker, dyr og jord. Hvorfor dyrker vi ikke mer av de små grønne, spør artikkelforfatter Elise Matilde Malik i reportasjen Grønn sabel.
– I dag dyrkes korn og andre frøvekster på rett under tre millioner dekar. På bare én prosent av dette arealet vil du se belgvekster. Fa Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO) vurderte dyrkingspotensialet til norske belgvekster, så de at det teoretisk sett kan dyrkes ti ganger så stort erte- og åkerbønneareals om dagens areal, skriver Malik.
Malik ser nærmere på norske sorter, sortsutvikling og hvorfor ertedyrking er en klimasmart produksjon.
Skolehagenes comeback
– Tiden vi lever i gjør at praktisk kunnskap om bærekraft er viktig for alle. En skolehage er en fantastisk læringsarena her, sier rektor Tone Anett Dahlsrud ved Nordby skole i Ås. Skolen er med i det nye skolehageprosjektet til Økologisk Norge, hvor ti skoler i år bygger skolehager. Les mer i reportasjen Skolehagenes renessanse.
Møt også pionerene bak norske skolehager Linda Jolly og Marianne Leisner i portrettet.
– Læring er ikke noe som skjer best ved pulten, sier Jolly til Ren Mat.
Tiden vi lever i gjør at praktisk kunnskap om bærekraft er viktig for alle.
Regenerative metoder i åker og kjøkkenhage
– Det blåser en ny varm vind gjennom landbrukets enger verden over. Den synger om karbonlagring og jordoppbygging, skriver gartner Håkon Mella i artikkelen Den regenerative kjøkkenhagen, hvor vi lærer steg for steg hvordan å bruke disse metodene i vår egen kjøkkenhage.
– Vi ønsker å tenke langsiktig slik at jorda blir verdifull og fruktbar for kommende generasjoner også, derfor dyrker vi nå korn og gress med regenerative metoder, forteller Kristoffer Svalastog Skinnes i reportasjen Regenerativ jord og lykkelige dyr. Han tror regenerativt landbruk er fremtidas driftsform.
Sommermat på primus
Oppskriftene i sommerens ukemeny er laget slik at de fungerer like bra å tilberede ute på tur som på kjøkkenbenken. Mia Frogner fra Green Bonanza har laget fire fristende veganske retter du kan glede deg til.