Råvarer Sunn sild Etter nyttår er det en liten oppgang av vitamin D-nivået i befolkningen. Det skyldes antagelig at vi spiser sild i jula! Jula burde i hvert fall vare helt til påske – for helsas skyld.
Råvarer Smaken av sjokolade Verden vil gå tom for kakaobønner i 2020 slo sjokoladeeksperter fast da de møttes på en internasjonal konferanse i 2013.
Råvarer Te takk! Te er etter vann den mest populære drikken i verden, ikke uten grunn. Rik på antioksidanter kan den lindre og forebygge plager og sykdommer.
Råvarer Heldiggriser For å få ribbe trengs en hel gris. Derfor må vi ha større fokus på andre deler av dyret også, ikke bare ribbe, skinke og filet.
Råvarer Lagersalg av grønnsaker På slutten av sesongen og vel inne i en ny må vi også spise opp det bonden dyrket i fjor. For å redusere matsvinn må vi alle gjøre vårt!
Råvarer Poteten en livredder Toppårene for potetdyrking i nyere tid var i krigsårene på 1940-tallet. Siden det har totalarealet og inntak i Norge bare gått en vei, nedover.
Råvarer Grønn kraft Hva er urter? Grønne, lave planter, små busker? Det kommert an på hvem du spør; en kokk, en gartner eller en som bruker plantene som medisin.
Råvarer Marg og bein Det er ikke fettet som legger seg som perler på toppen av en suppe kokt på gode bein du skal være redd for, men det fettet du ikke ser i bearbeidet mat.
Råvarer Hva vet du om egg? Et mangfold i hønsegården gir de vakreste fargene på eggene. Og, 82 prosent av all økologisk mat Nortura omsetter ... er egg!
Råvarer Einer seg til mye I Norge har vi gjort alt annet enn å gå rundt denne busken. Noen mener den har vært vår aller nyttigste plante.
Råvarer Bør vi spise kjøtt? Ja, mener seniorforsker Sissel Hansen. Kjøtt kan være en del av et ressursvennlig kosthold i et land hvor det er lettere å dyrke gras enn korn. Men kjøttforbruket må være så lite at det kan produseres på lokale ressurser.
Råvarer Rot som river Vi er blitt ganske familiære med wasabi, men glemmer kan hende at vi selv kan dyrke en nesten like sint slektning, pepperroten, som har en like karakteristisk smak og de samme gode egenskapene.