Råvarer Bør vi spise kjøtt? Ja, mener seniorforsker Sissel Hansen. Kjøtt kan være en del av et ressursvennlig kosthold i et land hvor det er lettere å dyrke gras enn korn. Men kjøttforbruket må være så lite at det kan produseres på lokale ressurser.
Råvarer Rot som river Vi er blitt ganske familiære med wasabi, men glemmer kan hende at vi selv kan dyrke en nesten like sint slektning, pepperroten, som har en like karakteristisk smak og de samme gode egenskapene.
Råvarer Fersk dill Noen av våre aller beste råvarer krever fersk krondill. Til ferskvannskreps og små sylteagurker er de helt uunværlige. Ofte er krondill vanskelig å skaffe frisk og fin når det gjelder. Så har du en hageflekk – prøv å dyrke den selv.
Råvarer Falsk og ekte kanel Barn skal ikke spise for mye kassiakanel, den falske, fordi den inneholder mye kumarin. Smaken på ekte kanel er dessuten mye bedre, så kjøp denne.
Råvarer Vill og herlig løk Det er bare å hente dem ute i naturen, dra dem opp langs grøftekantene der de stort sett får stå i fred..
Råvarer Rekk meg tunga Du får ikke gå fra bordet før du har spist opp var beskjeden. En stillingskrig utspilte seg på kjøkkenet i Åslia. Om jeg bare venter lenge nok blir det uspiselig, det må jo han også forstå, tenkte jeg mens jeg pirket med gaffelen i den grå sausen.
Råvarer Det norske låret Fenalår. Smak på ordet. Det gir gode assosiasjoner til høytid og bål, peis og leskende drikke. Fenalåret er urnorsk tradisjonsmat, et unikt produkt som bare vi lager.
Råvarer Rotete og sunn vinmark Moderne vindyrking er preget av monokultur og høy avkastning. I vinmarker som er optimalisert for volumproduksjon kan man i beste fall høste opptil 40 tonn druer per hektar.