Råvarer

Falsk og ekte kanel

Barn skal ikke spise for mye kassiakanel, den falske, fordi den inneholder mye kumarin. Smaken på ekte kanel er dessuten mye bedre, så kjøp denne.
Kanel
Ekte saker, ceylonkanel.

Særlig rundt jul bruker vi nordmenn mye kanel og de fleste kjøper det som heter kassiakanel, en slektning av ekte kanel, ceylonkanel. Av en enkel grunn; de fleste butikker selger kun dette.

Skal du først krydre julegrøten og kakene dine råder vi deg til å bruke "the real thing". I umalt tilstand kan du lett se forskjell; barken av kassia er tykkere enn barken til ekte kanel, der du ser at barken har flere tynne lag utenpå hverandre. Det er stoffet kumarin som gir smak til kanel. Kassiakanel, den falske, inneholder mye kumarin, mellom 700-12200 mg/kg, mens i ekte kanel er nivået knapt målbart. Høye nivåer av stoffet kan gi skader i leveren. Små barn som regelmessig spiser kassiakanel er særlig utsatt for å få i seg for mye. Selv mindre enn en kvart teskje vil føre til at det anbefalte daglige inntaket overskrides. Mattilsynet råder derfor alle som har et jevnlig inntak av kanel (kassia) om å begrense forbruket. Vi råder deg heller til å kjøpe og krydre maten med det ekte ceylonkanelet. Økologisk kanel er som regel ceylonkanel, du finner flere merker som leverer dette i helsekostbutikker. Litt dyrere men sunt, ikke usunt – og mye bedre på smak! Santa Maria har en økologisk ceylonkanel som du finner i dagligvaren.

Tips til oppskrifter med kanel; moussaka, krydderplommer, eple- og krydderkake, full fruktkake.

Flere artikler