Egg
Råvarer

Hva vet du om egg?

Et mangfold i hønsegården gir de vakreste fargene på eggene. Og, 82 prosent av all økologisk mat Nortura omsetter ... er egg!

Lagret eggehvite gir høyere volum under pisking enn fersk. Grunnen er at eggehvite er alkalisk med pH på ca. 9. Ved å la eggehviten stå noen dager vil pH synke til rundt 6 og derved øke evnen til volum. Ved kun å benytte hviten får man de luftigste kakene.

Pannekakerøre er et godt eksempel på at egg er et godt bindemiddel. Jo flere egg vi tilsetter i røren, desto mer melk og fløte kan vi tilsette. Da får vi de tynneste og fineste pannekakene.

Et egg er i stand til å heve hvetemel tilsvarende sin egen vekt. Oppskrifter er derfor logiske. Hvis du tilsetter mer mel, må du hjelpe til med med bakepulver for å heve kaken tilfredsstillende.

Oppbevar egg på kjøkkenbenken et par dager før bruk.

Egg bør oppbevares kjølig, helst i kjøleskap. Ved langtidslagring bør de lagres ved 4 +grader. Da er de holdbare i flere måneder. Eggets gode egenskaper kommer best til sin rett når det har romtemperatur når de skal brukes. Oppbevar dem på kjøkkenbenken et par dager før bruk. Dette er særlig viktig når du skal bake eller lage majones.

En høne legger egg fra den er 20 uker til den er rundt 78 uker. Hun legger i snitt 22,5 kg egg i de 58 ukene; 357 egg på 406 dager. Eldre høner legger også egg, men færre. Gjennomsnittlig vekt på et egg er 63 gram.

I følge EUs regelverk skal egg ha en datostempling med holdbarhet på 28 dager. Norske egg inneholder ikke salmonella og kan derfor trygt spises lenge etter holdbarhetstidens utløp.

Økologiske egg utgjør 82 prosent av det samlede økologiske volumet i Nortura, samvirket som er eid av 18 800 egg- og kjøttprodusenter fra gårder over hele landet.

Det har lenge vært en overproduksjon av konvensjonelle egg og for liten produksjon av økologske egg i Norge.

Egg inneholder alle næringsstoffene kroppen trenger for vekst og vedlikehold, bortsett fra vitamin C. Egg er sunn mat, for store og for små!

Årsaken til at noen egg er brune og noen hvite er et resultat av fargen på øresteinene inne i øret til høna. Det er dette som avgjør fargen på eggene, ikke fjærfargen. Ved at forskjellige raser er blandet, noe vi finner mest hos mindre eggprodusenter, kan vi få de mest utrolige nyanser og pastellfarger, fra mørk brune til lys grønne, lyse blå, rosa og beige egg.


Flere artikler