Bokomtaler

Maten vår. Det du ikke får vite om Norsk mat - Og prisen vi må betale

Maten var

Anders Nordstrand | Frisk forlag 

Tittelen på Nordstrands nye bok kan tolkes dobbelt. «Prisen vi må betale» kan vise både til den faktiske prislappen på maten vi kjøper, men handler også om klare ulemper ved måten matvarebransjen driftes i dag. Tittelen indikerer dessuten at noe holde skjult for oss, og det er innforstått at dette ikke er positivt. «Tar du livsløgnen fra et hverdagsmenneske, så tar du lykken fra det med det samme», lyder en kjær replikk fra Henrik Ibsens skuespill Villanden. Er det nettopp dette Nordstrand vil med denne boka, ta fra oss lykken? Neppe. Motoren i dette arbeidet er nok snarere ordtaket «Kunnskap er makt». Teksten er rikelig støttet av forskning, statistikk, og enkle, men vitenskapelig begrunnede argumenter. For når Rema 1000 kutter prisene, sågar med motorsag, er det virkelig dette som skjer? Og når Hovelsrud Gård på Helgøya må nedskalere satsningen på plommer til fordel for frukt fra utlandet, er dette da helt tilfeldig? Bare uflaks? Mange av oss nedprioriterer fagbøker som Maten vår. Å lese nyheter på telefonen er mye mer lettvint. Denne oransje boka vil det annerledes og brått er du fremme på side 123. Her får du premien. Etter et grønt og symbolsk skilleark kommer nemlig bokas del 7 - selve løsningen. Også her skriver Nordstrand lett og deler tiltakene inn i pedagogiske 5 steg: 1: Fortell nye historier, 2: Skap politisk vilje, 3: Lag en plan, 4: Fordel makten, 5: Vi må bestemme oss for å bli best. På bokas siste side er appellen klar: Vi må satse på vår fremtidige evne til selvforsyning.

Flere artikler