Råvarer

Te takk!

Te er etter vann den mest populære drikken i verden, ikke uten grunn. Rik på antioksidanter kan den lindre og forebygge plager og sykdommer. ​​
Te
Te er så mangt.

Forskning på te og helse har de siste 25 årene vært sterkt utbredt. Forskere fra The State University of New Jersey har sammenfattet all forskning omkring te og helseeffekter som har blitt gjort de siste årene. De konkluderte blant annet med at grønn te kan beskytte mot kreft i øvre del av tarmen. Forskerne mener også det er godt dokumentert at grønn te senker det dårlige LDL-kolesterolet, og at både grønn og svart te kan forebygge hjerte- og karsykdommer. For å oppnå alle de gunstige effektene er det ikke nok med én kopp i ny og ne. Helst bør du drikke fem kopper hver dag – og viser det seg – det aldri er for sent å bli en tedrikker!

SÆRLIG HAR har det vært forsket på grønn te, som anses å ha flest helsefremmende egenskaper. Forskning har vist at grønn te kan være gunstig for å redusere overvekt, lindre metabolsk syndrom, stabilisere blodsukkeret og beskytte mot nevrodegenerative sykdommer som demens og Parkinson.

Te inneholder sterke antioksidanter og antioksidanter vet vi beskytter cellene i kroppen vår mot såkalte frie oksygenradikaler, stoffer som kroppen produserer når den forbrenner oksygen. Dersom det blir for mye av disse stoffene i kroppen kan de skade cellene våre og gjøre oss mer utsatt for sykdom, blant annet kreft. Antioksidanten EGCG utgjør ca. 30 prosent av vekten til tørre teblader. EGCG er en av de mest gunstige katekinene vi kjenner, og denne finnes det mest av i grønn te.

Det aldri er for sent å bli en tedrikker!

Te er også rik på vitaminer og mineraler, men både behandlingen av råvaren og hvordan vi trekker teen vil redusere næringsinnholdet. For å bremse forvitringen av næringsstoffer bør vi derfor unngå kokende vann i tekoppen, og oppvaring av te bør være i mørke, tette poser eller bokser.

SÆRLIG SORT TE inneholder garvestoffer som binder til seg jern og hemmer jernopptaket fra mat. Derfor har engelskmennene et stort poeng når de drikker te mellom måltidene, og ikke til eller rett etter. Te inneholder også fluorid som vi vet beskytter tannemaljen mot karies. Antioksidanten EGCG kan også bedre tannhelsen fordi den kan ta knekken på bakterier i munnhulen. Stoffet teofyllin finnes naturlig i små mengder i te. Stoffet virker på mange måter som koffein, slik at blodsirkulasjonen i kroppen kan forbedres. Dette forklarer hvorfor te, både kald og varm, er en forfriskende drikk. Karutvidelse er nemlig en av mekanismene som fører til reguleringen av kroppsvarmen.

TE PRODUSERES av planten Camellia sinensis, en busk med eviggrønne blader. Overflaten av bladene er blanke og underflatene matte og blekere. De unge bladene og skuddene er dekket med lett, sølvfarget dun. Det finnes to varianter; den kinesiske typen, kjent som sinensis, med små olivengrønne blader, og Assam-varianten, kjent som assamica, med store, bleke, tykke blader.

Ulike tetyper avspeiler produksjonsprosessen; svart -, grønn -, oolong - eller hvit te. Det er altså ikke en egen busk for grønn te eller én for sort te.

Grønn te blir ikke oksidert, men dampet før den tørkes, derved beholder bladene mer næring.

SVART TE er den mest behandlede sorten, etterfulgt av oolong (også kalt Wu Long), grønn- og hvit te. Svart te produseres ved at saften i bladene reagerer med luft. Dette gjør at de oksideres, gjæres og blir sorte. Deretter tørkes og sorteres bladene før teen pakkes og gjøres klar til konsumering.

GRØNN TE blir ikke oksidert, men dampet før den tørkes, derved beholder bladene mer næring. Kvalitetsprodusenter folder gjerne bladene før de tørkes, slik at de ser ut som små, flate nåler. Av de fire har grønn te det laveste koffeininnholdet.

OOLONG TE er en mellomting av svart og grønn te på farge og smak fordi den bare delvis gjæres.

HVIT TE er sjelden vare, den er mer en ”ferskvare” – kvaliteten på bladene er topp og fremstillingen mer krevende. Den lages av nygrodde knopper og unge blader fra tebusken. Knoppene blir gjerne også skjermet fra sollys i vekstperioden for å begrense klorofylldannelsen.

FIRST FLUSH er tidligblader plukket møysommelig for hånd, i mars og april. Det går rundt 20 000 blader på én kilo, hvilket forklarer at kiloprisen kan ligge rundt 5000 kroner her i vesten, så eksklusiv at den kalles teens champagne. Nesten alle som plukker disse har lagt om til økologisk, hovedsakelig fordi eksklusive kunder krever det. Etter omleggingen merker dyrkerne flere forandringer rundt seg, dyrelivet har blant annet tatt seg kraftig opp og påfugler og andre vakre vesener er kommet tilbake.

DET ER FØRST de siste årene at økologisk te for alvor er blitt tilgjengelig i et større marked. Men det er verdt å merke seg at all te som ble produsert før industrialiseringen av landbruket, selvfølgelig var dyrket etter økologiske prinsipper. Økologisk te er ofte også Fairtrade-produsert. Det betyr at småskala- og fattige bønder blir rettferdig behandlet hva angår lønns- og arbeidsforhold, og at de slipper å bli eksponert for helseskadelige kjemikalier.

I India er det vanlig å bruke omkring 13 ulike sprøytemidler i produksjonen av konvensjonell te.

Mens økologisk te dyrkes og produseres uten bruk av kjemisk-syntetiske sprøytemidler eller kunstgjødsel, viser prøver foretatt både i Norge og Sverige at konvensjonell te ofte inneholder rester av sprøytemidler. I India er det for eksempel vanlig å bruke omkring 13 ulike sprøytemidler i produksjonen av te. I 2011 fant Mattilsynet rester over anbefalte grenseverdier i ti prosent av prøvene de tok av te som ble importert hit til lands. De store selskapene har etter hvert også økologiske varianter og det er bra, men vår erfaring er at de mindre produsentene leverer mer spennende og smakfull te.

HVOR OG HVORDAN te dyrkes er avgjørende. For eksempel blir grønn te fra Japan ansett som den med best kvalitet. Te som dyrkes i nærheten av industriområder, blant annet i Kina, holder ikke like høy kvalitet. Studier har vist at bladene tar opp tungmetallet bly fra jordsmonn og luft.

Urtete kvalifiserer derfor strengt tatt ikke til benevnelsen te, men heller varm urtedrikk.

Tebusken kan bli opptil 1000 år, 15 meter høyt, men klippes for å være i plukkehøyde og stimulere vekst av nye skudd. Busken dyrkes i strøk med en gjennomsnittstemperatur på rundt 16–20 grader. Den beste teen produseres i høyereliggende strøk, der de yngste bladene på et skudd plukkes for hånd sammen med bladknopper.

URTETE produseres av ulike typer urter, og ikke av teblader og kvalifiserer derfor strengt tatt ikke til benevnelsen te, men heller varm urtedrikk. Rooibos te, eller rød te, er karakterisert som en urtete, i motsetning til hva mange tror. Den produseres av en rød busk som vokser i Sør-Afrika.

Det er forskjell på te. Hvis du heller ut innholdet i en billig tepose og sammenligner med teblader av høy kvalitet, vil du bli overrasket over forskjellen. Den billige varianten er nærmest pulverisert slik at vi umulig kan tyde innholdet. I løsvekt kan vi derimot tydelig se tebladene og –skuddene. Lukten er også renere og sterkere. Grønn te lukter for eksempel friskt av nyslått gress.

Te er ofte smaksatt med kunstige aromaer. Solbær, nype, kamille, mynte og lakris – det lyder fint men behøver ikke være ekte saker. I økologiske teer derimot er det ikke tillatt med kunstige aromaer. Det finnes et rikt utvalg av økologiske merker på markedet, og selv om prisen er høyere enn de tradisjonelle merkene, kan det likevel være god økonomi i å velge ekte vare. Selv bruker vi samme tepose flere ganger. Innholdet i posen er det samme som ofte selges i løs vekt, posene er ofte laget i komposterbart materiale og teen gir fra seg gode dufter og smaker selv etter tredje koppen.

Årlig produseres omlag tre millioner tonn te, og på verdensbasis drikkes omtrent 15 000 kopper te, hvert sekund! Opprinnelig ble tebusken dyrket som medisinplante. Først på 1700-tallet kom teen til Europa da britene oppdaget denne og inkluderte teen i sin kultur.
I det 19. århundret klarte ikke kineserne lengre å etterkomme britenes store etterspørsel, og dermed bygde britene plantasjer og kolonier, bl.a. i India for å supplere importen fra Kina. Det er opplagte fordeler ved å bruke te i løs vekt. Smaken blir mer fremtredende og kvaliteten er ofte bedre. I tillegg er løs vekt mer miljøvennlig siden det brukes mindre emballasje. Om du likevel foretrekker posete, velg de i miljøvennlige materialer som ikke er bleket.
Ikke hell kokende vann over tebladene, men la det kokte vannet nå rundt 70 grader for grønn og hvit te og 90 grader for sort. Trekk grønn te i 3 minutter, hvit te 5-10 minutter og ca. 5 minutter for svart te. Urtedrikk trenger gjerne lengre tid. Ikke ha i honning før vannet er noe avkjølt.
Ikke kast tegrut, det er nyttig gjødsel for plantene både inne og ute. Ha et syltetøyglass på kjøkkenet og ta restene i denne. Med jevne mellomrom tar du i vann, rister godt og la det virke litt før du vanner.

Flere artikler