Hovedårsaken er at inntjeningen på plantasjene er for lav. Kakaotrærne kappes til fordel for gummitrær som gir en bedre avkastning. Samtidig som mange plantasjer legges ned, har kinesere og indere fått smaken på sjokolade. Når de får smaken på noe godt, øker forbruket dramatisk. Det antas at prisen på sjokolade kommer til å stige, samtidig som godbitene vi kjøper kommer til å inneholde mer sukker og melk, juksefyll og kjeks, bær, nøtter og rosiner. Kort sagt; billigere ingredienser.
I ettertid har sjokoladeeksperten riktignok innrømmet at han tok vel hardt i, men fastholder at vi må være kritiske til måten kakaobønner dyrkes. Alle som handler kakaobønner bør forsikre seg om at produksjonen er bærekraftig og at bøndene får skikkelig betalt.
UNDER NORMAL fremstilling av kakaoprodukter blir bønnene ristet ved 120-140 grader i ca. en time, og sjokolademassen blir eltet i flere døgn under varme. Vi er vant til at skikkelig god sjokolade skal smelte på tungen. Dette betyr vanligvis at massen er grundig bearbeidet. Ulempen med dette er at da går mye av næringsinnholdet tapt. Rå kakaobønner blir ikke ristet, kun tørket i solen for så å bli bearbeidet så skånsomt som mulig. Slik beholdes mer av de sunne næringsstoffene og antioksidantene. Skal vi venne oss til sunnere sjokolade, må vi akseptere en litt annen konsistens.
ET ANNET ARGUMENT for å legge om vanene til renere sjokolade, er at behovet ditt for sjokolade blir gradvis mindre. Du trenger ikke mer enn et par biter for å få tilfredsstilt suget. I tillegg er disse to bitene er sunne for helsa. Som med alt annet, bør et produkt som inneholder en såpass spesiell råvare som kakaobønner være eksklusivt, og ikke noe som dyttes på oss ved en hver kasse eller anledning. En overflod av varer betyr ofte at den ekte råvaren er utspedd til det ugjenkjennelige. Ofte med raffinert sukker som er sterkt vanedannende. Vi har mistet, eller aldri kjent, smaken av ekte sjokolade. Det er på tide å gi smaksløkene litt gode kakaobønner.
Skal vi venne oss til sunnere sjokolade, må vi akseptere en annen konsistens.
GOD SJOKOLADE starter med gode råvarer; kakaopulver og kokosfett eller kakaomasse og kakaosmør. Dette får du kjøpt i helsekostforretninger eller på nett. Ha to deler kakaomasse og en del kakaosmør i en glassbolle. Ta vann i en kjele og sett glassbollen på kjelen. Vannet i kjelen skal ikke være i kontakt med bollen. Skru på middels varme. Blir det for varmt kan kakaosmøret skille seg, så ta deg god tid. Rør med en slikkepott til kakaomasse og kakaosmør har smeltet sammen. Pass på at det ikke kommer noe vann i bollen, vann får sjokoladen til å klumpe seg.
NÅR KAKAOMASSEN og kakaosmøret er smeltet tilsetter du søtningsmiddel. Bruk en pisk til å røre inn søtstoffene så du er sikker på at alt blandes skikkelig. En liten klype salt i sjokoladen fremhever søtsmaken. Når alt er blandet tar du bollen av varmen og fortsetter å røre. For å kjøle den ned kan du nå ha i noen biter ferdig sjokolade, 60-80 % og økologisk denne også, omtrent halvparten av den mengden du har laget. Dette er ikke nødvendig, men sjokoladen beholder konsistensen bedre over tid.
En klype salt i sjokoladen fremhever søtsmaken.
DU VIL FÅ en sjokolade som er mørkere enn melkesjokolade, men søtere en mørk sjokolade. Smaken vil nok fortsatt være litt uvant for godtegriser. Er den for bitter for barna kan du spe i litt nøttesmør. Da får du en lysere sjokolade uten å tilsette mer søtningsmiddel.
I helsekostbutikker og på nettet finner du de gode råvarene som trengs, enten du vil lage sjokolade helt fra bunnen eller bare varme opp sjokoladeplater. Mange som selger råvarer på nettet bruker kun vegetariske råvarer i sine oppskrifter, aldri animalsk fett. Hvis du vil begi deg inn i de sunne sjokoladenes verden, er det ingen ting i veien for at du forsøker deg frem med litt sunt søtt og litt av det ”gamle”, ikke fullt så sunne. Husk at du får både melis, vaniljesukker, mandelmel, nøtter, frukt, tørkete bær og alt det andre du trenger dyrket etter økologiske prinsipper i noen gode dagligvarebutikker og i helsekostbutikkene, eller på nett. Her er noen lenker:
sanabona.no økosjokolade.no norganic.no vitalkost.no
Tips til oppskrifter med kakao og mørk sjokolade; sjokoladetrøfler, peanøttkubber, sjokomoussekake, espressomousse.
Criollo går for å være den høyest verdsatte smaksmessig. Den er mindre bitter og mer aromatisk. Den er vanskelig å dyrke og dermed også den dyreste kakaobønnen. Bare rundt 5-10 % av verdens sjokolade lages med denne.