Ren Mat logo
Søk Siste nummer
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
Søk Siste nummer
Ren Mat logo
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
  • Reportasjer
  • Intervjuer
  • Råvarer
  • Helse
  • Dyrk selv
  • Meninger
  • Bokomtaler
  • Drikkeomtaler
Salat
Helse

Våre tapte næringskilder

Jo Robinson har lest over 6 000 forskningsrapporter og artikler før hun ga ut boken “Eating on the wild side”. Hun ville finne ut hvor, når og hvordan råvarene ble frarøvet sine ernæringsmessige egenskaper.

1024px Bone marrow grilled on the barbecue sliced young raw garlic salted leek flowers from last year lovage and kale 19098148350
Råvarer

Marg og bein

Det er ikke fettet som legger seg som perler på toppen av en suppe kokt på gode bein du skal være redd for, men det fettet du ikke ser i bearbeidet mat.

Indre Oslo Matforedling
Reportasjer

Hel gris i bakgården

De velger sine purker med omhu og bearbeider alle stykningsdelene med omtanke. Både Magnus Thorvik og Timon Botez er over normalt opptatt av råvare og smak.

Gronnsakssuppe
Helse

Hel mat

Hel mat er mat så nær sin naturlige form som mulig. Hel mat baserer seg på en kretsløpstilnærming. I slik mat blir også de viktige næringsstoffer best bevart.

Egg
Råvarer

Hva vet du om egg?

Et mangfold i hønsegården gir de vakreste fargene på eggene. Og, 82 prosent av all økologisk mat Nortura omsetter ... er egg!

melking-sinjarheim-foto-elisabeth-fagerland
Meninger

Melken et lite mirakel

Ein skal ikkje gråte over tapt mjølk, heiter det. Det er omlag det dummaste eg høyrer.

Villsau Copy
Reportasjer

Vill og vakker

Den 6000 år gamle norske villsauen preger lyngheiene på Frøya som antakelig er Norges største villsaukommune med en bestand på over 3000 dyr.

Sjusteinsovn
Reportasjer

Steinkoking​

Den mest grunnleggende måten å tilberede mat på er varmebehandling med åpen ild. Å kunne mestre ilden har sine fordeler.

 Banner Einerbaer
Råvarer

Einer seg til mye

I Norge har vi gjort alt annet enn å gå rundt denne busken. ​Noen mener den har vært vår aller nyttigste plante.

okoepler-rema1000-ensjo-foto-debio-heia-folk
Meninger

Hvorfor jeg velger øko

Økologisk mat vekker stadig mer positiv interesse, men blir også ofte gjenstand for kritikk.

Renmat Nr 31 Agurk Gulrot Web
Meninger

De som velger vegetar

I uminnelige tider har mennesker hatt et plantebasert kosthold. På tross av geografiske, kulturelle og religiøse forskjeller er motivasjonen ofte den samme; moral. To personer i kjøttglade Norge forteller hvorfor de valgte å bli vegetarianere.

Urbandyrking I Fredrikstad Foto Lotte Shephard
Meninger

Urbane bønder

Urban dyrking er blitt et konsept i verden. Folk vil igjen dyrke mat der de bor, og i vår generasjon er dette et nytt fenomen. Motivene er ulike, men felles er stor kreativitet, mangfold og sosiale ringvirkninger.

Tilbake
Neste
Ren Mat logo
Utgis av
Økologisk Norge
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
Ren Mat
Grønlandsleiret 31, 0190 Oslo
Tel. Økologisk Norge: +47 24 12 41 00
info@renmat.no
www.renmat.no

Ansvarlig redaktør er
Kjersti P. Skar Staarvik
kjersti@renmat.no

Ren Mat er medlem av Fagpressen og arbeider etter Redaktørplakaten og Vær varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Vil du bli medlem i Økologisk Norge? Som medlem får du Ren Mat i postkassen hver sesong. Bli medlem her

Denne siden bruker cookies for å lagre informasjon på din PC.
Vi bruker cookies som anonymiserer dine brukerdata, så vi kan
optimalisere brukeropplevelsen. Se personvernerklæring.

I dette nummeret

Samberging

Hva gjør vi når maten vår hviler på import som kan stoppe over natten? Hvordan bygger vi beredskap i et matsystem som mister både kunnskap og nærhet til ressursene? Og hva skjer når selvberging møter sin egen grense – og fellesskapet må overta? I vinterutgaven spør vi hvor maten egentlig begynner, og hva som skal til for at den skal bære oss i en urolig verden.

Kjøp Ren Mat

Ren Mat nr58 forside