Ren Mat logo
Søk Siste nummer
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
Søk Siste nummer
Ren Mat logo
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
  • Reportasjer
  • Intervjuer
  • Råvarer
  • Helse
  • Dyrk selv
  • Meninger
  • Bokomtaler
  • Drikkeomtaler
Spaelsau Lotteshephard Renmat2 Web
Reportasjer

Dugnad for sauen

I januar 2019 lå 3000 tonn sau og lam på lager – en vedvarende overproduksjon av sau, sies det. Den kan spise seg fet på urter og gress i utmark, gi oss ull og bærekraftig kjøtt, og holde biologisk mangfold i hevd. Men næringen dreies mot mer intensiv drift, der lam sluttfôres på kraftfôr og er kortere på beite om sommeren. Hvor er vårt viktigste husdyr på vei?

Savoykal Undelandandel2 Lotteshephard
Reportasjer

5 myter om økologisk mat og landbruk

Myter og påstander uten hold kommer ofte på bordet når økologisk mat er tema. Hva er riktig og hva er feil?

Juliane Bw
Meninger

Frittgående barn og høner

På Sandøya er vi alle naboer flettet sammen av vårt felles øyvalg. Når vi er sammen med venner er det ofte over et måltid.

Hovedbilde Margitvea
Intervjuer

Barnas matforkjemper

Faglærer og forfatter Margit Vea tar til orde for babyer og frustrerte mødre. Og for klodens, landbrukets, dyras og menneskenes felles helse. Det er for mye tasting på kalkulatorer av CO2-regnskapet og for lite matlaging og fotosyntese, synes hun. Helst ville hun vært aktivist på fulltid.

Barnemat Nadinmartinuzzi
Reportasjer

Bare barnemat?

Hvordan vet vi at maten vi serverer barna er trygg og sunn? Er ferdigmaten ok, eller bør vi lage all barnemat selv? Og hvordan få barna til å elske brokkoli? Å manøvrere i rett og galt for minstemann er ikke bare barnemat.

3 J7 B4243 Barnemat
Helse

Jern og barnemat

Kilder til jern for små og store barn.

Geiter Lofoten Gy
Reportasjer

Et geiteliv i Lofoten

Det er koselig med småbruk, men å drive småbruk er også aktivisme i praksis. På Lofoten gårdsysteri jobbes det for bønders og geiters rettigheter.

Christianhoel Foto Extra
Intervjuer

Økologisk til folk flest

Extra er Norges raskest voksende butikkjede, med snart 500 butikker landet rundt. Ikke nok med det, etter målrettet arbeid er kjeden blitt størst på økologi i lavprismarkedet. Kjededirektøren Christian Hoel ønsker seg enda flere norske økologiske matvarer. Vi spurte han om hvordan vi best kan etterspørre øko-varene vi vil ha.

Foto Debio Norge
Meninger

Bruk din stemme – spør etter økologiske matvarer!

Valgene vi tar i matbutikken påvirker matproduksjon, bondens hverdag, klima, miljø og dyrevelferd. Matvalg er politikk, og du som forbruker har stemmerett!

Bier Foto Nadinmartinuzzi
Reportasjer

Honningbier i høstens Ren Mat

I høstutgaven av Ren Mat er honningbier og truede bisamfunn på agendaen. Bli også med på et dypdykk i universet under føttene våre; jorda, dugnad for sauen og les om forbrukernes stemmerett!

Greenbonanza Mia 2 F
Meninger

Ufrivillig ned i skyttergrava

I Elisabeth Tollisens tilsvar til meg skjer dessverre det mest forutsigbare av alt: Vi er egentlig helt enige, men «må» allikevel være uenige fordi Tollisen spiser dyr, og jeg gjør det ikke.

Elisabeth Molleren Sylvia Emmagerritsen
Meninger

Vi må løfte blikket og se helheten

Den omfattende ødeleggelsen som industriproduksjon av frukt og grønt står for globalt, nevnes sjelden når man skal sammenligne vegetariansk kosthold med et der kjøtt inngår, skriver Elisabeth Tollisen, driver av den økologiske daglivarehandelen Mølleren Sylvia.

Tilbake
Neste
Ren Mat logo
Utgis av
Økologisk Norge
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
Ren Mat
Grønlandsleiret 31, 0190 Oslo
Tel. Økologisk Norge: +47 24 12 41 00
info@renmat.no
www.renmat.no

Ansvarlig redaktør er
Kjersti P. Skar Staarvik
kjersti@renmat.no

Ren Mat er medlem av Fagpressen og arbeider etter Redaktørplakaten og Vær varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Vil du bli medlem i Økologisk Norge? Som medlem får du Ren Mat i postkassen hver sesong. Bli medlem her

Denne siden bruker cookies for å lagre informasjon på din PC.
Vi bruker cookies som anonymiserer dine brukerdata, så vi kan
optimalisere brukeropplevelsen. Se personvernerklæring.

I dette nummeret

Samberging

Hva gjør vi når maten vår hviler på import som kan stoppe over natten? Hvordan bygger vi beredskap i et matsystem som mister både kunnskap og nærhet til ressursene? Og hva skjer når selvberging møter sin egen grense – og fellesskapet må overta? I vinterutgaven spør vi hvor maten egentlig begynner, og hva som skal til for at den skal bære oss i en urolig verden.

Kjøp Ren Mat

Ren Mat nr58 forside